IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БФБ и Централен депозитар си подадоха ръка за пръв път

Надяваме се обемите на търговия да се върнат на предкризисните нива, заяви Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ-София

13:03 | 08.03.10 г.
Асен Ягодин. Снимка: Личен архив
Асен Ягодин. Снимка: Личен архив

БФБ-София и Централен депозитар ще работят за създаването на възможност за реализиране на къси продажби, маржин покупки, сертификати, фючърси и опции, заявиха на обща пресконференция ръководителите на двете институции по повод представянето на Стратегията за развитие на капиталовия пазар до 2012 г.

Това е първа обща изява на двете институции, като има значителен напредък от последната кръгла маса на БФБ-София от ноември 2009 г., на която представители на Централен депозитар не бяха поканени.

Новото ръководство на БФБ-София, избрано на 20 януари 2010 г., обаче декларира, че ще работи с Централен депозитар, към когото има отправени 29 конкретни искания за решаване на проблеми.

Надяваме се на първия етап от реализацията на Стратегията за развитие на капиталовия пазар обемите на търговия на БФБ-София да се върнат на предкризисните нива, заяви Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ-София.

Една от промените в законодателството, която БФБ-София ще предложи, е инструментите, в които може да инвестира Сребърния фонд. Преди да искаме средствата на фонда на БФБ-София обаче трябва да осигурим инструментите и доброто корпоративно управление на компаниите, уточни Ягодин.

БФБ-София ще започне ежемесечни срещи с представители на асоциациите и инвестиционната общност, на които ще дава отчет за дейността си и ще приема препоръки за развитието на пазара.

На въпрос на Investor.bg дали на предстоящото годишно общо събрание ще бъде предложена точка за придобиване от борсата на публичен статут, Асен Ягодин отговори, че това може да стане с промяна в устава на БФБ-София, като дали ще бъде предложено за гласуване ще се реши именно на ежемесечните срещи.

Според председателя на Съвета на директорите на БФБ-София приватизацията чрез БФБ на дялове от енергийните компании може да изиграе роля за връщане на интереса към БФБ-София по подобие на ефекта от приватизацията на 35% от БТК чрез БФБ-София.

След изтичане на първото тримесечие ще се прецени възможността за въвеждане на диференцирани такси за търговия на база реализиран обем. Целта ни е да мотивираме най-големите посредници, тъй като те са гърбът на капиталовия ни пазар, сподели Ягодин.

Според изпълнителния директор на БФБ-София Иван Такев удължаването на сесията на БФБ-София ще е до не по-късно от 16 ч., за да не се засегне дейността на другите участници на капиталовия пазар, включително стартирането на сетълмента на сделките.

Мнението на Асен Ягодин е, че в момента няма голяма подкрепа за удължаване на сесията, но тя е една от най-късите в Европейския съюз и това решение не трябва да се гледа в перспективата на няколко месеца, а трябва да се гледа по-напред.

БФБ-София ще се опита да въведе безплатно нови типове поръчки в платформата си Xetra, като за целта ще води разговори с Дойче бьорзе.

На пресконференцията присъства и отговаря на въпроси и изпълнителният директор на Централен депозитар АД Иван Димов, който потвърди, че депозитарят ще инвестира 250 хил. лв. в технологичното си обновление.

На събитието присъстваха и членовете на Съвета на директорите на БФБ-София Любомир Бояджиев (който е и председател на БАЛИП) и Васил Големански.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още