IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 март

07:31 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 март

България е прекратила отношенията си с "Фич" преди месец
в. Дневник

Ден след като "Фич" (Fitch) обяви, че може да понижи кредитния рейтинг на България до т.нар. джънк ниво (боклук - бел.ред), при което не се препоръчват инвестиции в страната, стана ясно, че Министерството на финансите е прекратило отношенията си с агенцията още преди месец. Според писмо на ведомството, изпратено до "Блумбърг" (Bloomberg) в събота, рейтинговата компания е била уведомена още на 1 февруари.

Аргументите да не се поднови договорът за тази и следващата година са орязаните бюджетни разходи, както и фактът, че страната не емитира често облигации на международните пазари, посочва "Блумбърг". От финансовото ведомство заявиха за "Дневник", че наистина има изпратено писмо, но обещаха повече подробности в понеделник.

Кабинетът готви тайно план за бързо излизане от кризата
в. Сега

План за бързо и решително излизане от кризата бе обсъден вчера на тайно заседание в Министерския съвет. Мерките се разработват от един месец от работна група и ще бъдат приети със специален "закон за възстановяване на българската икономика", за да не се правят поправки в множество нормативни актове, съобщи зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

В работната група са експерти от правителството и БНБ и независими икономисти. Окончателният проект ще е готов до две-три седмици, а после Народното събрание може да обсъди и гласува мерките до 45 дни, поне доколкото зависи от ГЕРБ, каза още зам.-министърът.

"Мапа - Ченгиз" иска още 70 млн. евро за магистрала "Люлин"
в. Дневник

Турският консорциум "Мапа - Ченгиз" е поискал още 70 млн. евро за строителството на магистрала "Люлин", съобщи председателят на управителния съвет на пътната агенция Божидар Йотов в интервю за "Дневник". Това е близо 50% от цената, на която двете компании спечелиха търга (137 млн. евро), и сумарно ще надхвърли и най-високата оферта (203 млн.) за строежа на 19-километровата магистрала.

Йотов отказа да съобщи на каква отстъпка е готова държавата. Предишното ръководство на пътната агенция досега е признало претенции за 3.5 млн. евро. От "Мапа - Ченгиз" отказаха да коментират сумата с мотива, че се водят преговори.

Шефът на НАП намекна за данъчна амнистия
в. Сега

Данъчен №1 Красимир Стефанов изненадващо извади от прахта идеята за амнистия за укривателите на доходи и данъци у нас. Това стана по време на посещението му в Берлин, където обсъди с германските си колеги възможностите да получи достъп до данните от дисковете за сметки в швейцарски банки на български граждани.

"Законодателството във федералната република позволява на доброволно деклариралите укрити доходи да избегнат наказателна отговорност", обясниха от пресслужбата на НАП. Според шефа на агенцията "подобна възможност трябва да бъде проучена и от България".

Гърци минаха на БГ бензин
в. Стандарт

"Има Видовден! Гърците ни тормозиха близо месец с блокадата на границата, сега обаче ще ни върнат изгубените пари с лихвите". Това коментират търговци от бензиностанциите по пътя от Кулата към Сандански и Петрич, докато комшиите пълнят резервоари и туби с наш бензин и дизел. Всеки ден десетки жители от пограничните селища преминават браздата, за да напълнят колите си. Някои бият път чак от Серес, който е на 40 км от границата. Само за един месец горивата на комшиите поскъпнаха до 20 евроцента. В събота за пореден път бяха увеличени с по 8 евроцента. Така бензин А 95 струва 1,389 евро, бензин 100 е 1,544 евро, а дизелът е 1,221 евро. От 15 март ще има нов скок в цената им заради повишаването на ДДС-то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още