IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска отмяна на указанието за осигуровките на съдружници във фирми

Асоциация плаши с протести, ако указанието на НАП не бъде отменено

16:01 | 06.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът иска отмяна на указанието за осигуровките на съдружници във фирми

Ръководството на Националната асоциация на българския бизнес настоява да бъде отменено указанието на Националната агенция за приходите (НАП), което задължава всички вписани в регистрите управители на дружества да се осигуряват като такива, без оглед на това дали съществува договор за възлагане на управление със съответния управител и дали е уговорено управителят да изпълнява функциите си без възнаграждение.

Ако указанието не бъде отменено от асоциацията информират, че ще излязат на протест на 15 март, се казва в становище на асоциацията. То е подписано от председателя на асоциацията Светлозар Николов и е адресирано до финансовия министър.

Асоциацията на Николов е същата, която организираше протести срещу високите лихви на банките и по време на гръцката блокада заплаши, от своя страна, да блокира всички гранични контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция.

Според асоциацията с указанието на НАП се задължават собствениците на еднолични дружества да се осигуряват и внасят във фондовете на ДОО вноски едновременно по две основания - по договор за управление и контрол и като самоосигуряващи се лица.

„Указанието е поредния удар, който нанасят върху малкото оцеляващи в кризата работещи фирми, състоящи се от двама-трима съдружници, освободили служителите си поради невъзможност да заплащат труда им и съвместяващи по няколко длъжности, за да могат да съществуват“, пише още в становището на асоциацията до финансовия министър.

Според организацията указанието противоречи на конституцията и на влезли в сила решения на Върховния административен съд, третиращи материята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още