IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Циркът между институциите продължава

В ГЕРБ уверени, че президентът подготвя нов политически проект

12:09 | 06.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Циркът между институциите продължава

Председателят на парламента Цецка Цачева е поискала от президента Георги Първанов официално заверено копие от стенограмата от разговора му с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, както и звуков носител от разговора.

Поисках да науча дали президентът е имал предварителното съгласие от финансовия министър, заяви пред журналисти в Народното събрание днес председателят на парламента Цецка Цачева.

Цачева е изпратила своето искане с писмо до президента с дата 5 март.

Тя посочи, че търси тази информация, за да може Народното събрание да излезе с официално становище по случая и да не се спекулира с получената досега информация.

Цачева допълни, че е била потърсена от много депутати и медии за коментар за срещата на президента Първанов с министър Дянков.

В декларация на Изпълнителната комисия (ИК) на ГЕРБ пък се казва: 

„На 5 март президентът направи достояние на медиите стенограма от разговор с вицепремиера Симеон Дянков по повод на тълкуването на негово изказване в тв шоу преди дни. Разговорът между президент и вицепремиер, който по инициатива на Симеон Дянков трябваше да изглади и уточни недоразумението между тях, стана повод за организиране на политическа акция на президента.“

„Извън повода за този разговор той си позволи да атакува вицепремиера за цялостната политика на правителството по недопустим начин. Като архитект и защитник на Тройната коалиция и политиката й той е пряк виновник за проблемите, с които днес се борят гражданите и правителството“, се посочва още в декларацията.

В нея се отбелязва, че въпреки това правителството е изразявало нееднократно в последните месеци уважение към президентската институция с участието на премиера и министри в организираните от него форуми и срещи. „Но подготвената предварително реч за вчерашната среща, изчитането й пред микрофоните и публикуването на текста от разговора с вицепремиера Симеон Дянков показа, че желанието за сътрудничество на Георги Първанов с правителството е само привидно“, заявяват от ГЕРБ.

„Търсенето на лична изява и безпрецедентната атака по основни решения и мерки на правителството показа, че политическата стратегия на Първанов надхвърля хоризонта на втория му президентски мандат. Очевидно е, че той подготвя свой нов политически проект във времето, когато е избран да изразява единството на нацията“, пише в декларацията.

„Очакваме, когато се установи, че вицепремиерът не е бил изрично уведомен за записа и ако се констатира различие между него и стенограмата, да се предприемат мерки и се сезира Конституционния съд за нарушението, допуснато от президента Георги Първанов“, заявява ИК на ГЕРБ.

„Смешно ми е това правителство и тази власт да се жалва от публичност, нали това беше основен призив на ГЕРБ“, коментира, от своя страна, лидерът на БСП Сергей Станишев. 

Министърът на финансите трябва да си мери приказките и да внушава доверие, стабилност, спокойствие, а не постоянно да генерира скандали, каза пред журналисти Станишев. Той заяви, че не вижда нищо укоримо в решението на президента да бъде публикувана стенограмата от разговора му с финансовия министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още