IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 март

08:34 | 06.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 6 март

Личните лекари спират работа следващата седмица
в. Сега

Личните лекари в няколко града спират да работят от следващата седмица, тъй като здравната каса за пореден месец забави парите им. От понеделник затварят кабинетите си общопрактикуващите лекари в Кюстендил, от вторник - в София и Пловдив, съобщиха от Българския лекарски съюз.

"Това ще стане последователно и в другите области на страната", обявиха и от сдружението на общопрактикуващите лекари в България. "За четвърти месец касата бави парите ни, освен това още не са платени и средствата за потребителски такси за пенсионерите за последните 3 месеца на миналата година", обявиха от сдружението. И припомниха, че и лимитите за прегледи при специалисти и за изследвания са намалени с около 30%. "Чашата на нашето търпение преля!", обявиха джипитата.

Милиони левове са източени от БДЖ със съмнителни сделки
в. Сега

Бившето ръководство на БДЖ е извършило злоупотреби за милиони левове между 2007 г. и 2009 г. Това се казва в одитен доклад на транспортното министерство, представен вчера от министър Александър Цветков. Докладът вече е предаден на прокуратурата, съобщи той. За 5 месеца са проверени 37 обществени поръчки и сделки за общо 127 млн. лв., като в 19 от тях са открити нарушения, "достойни" за прокуратурата, каза Цветков. Той обвини бившия изпълнителен директор на железниците Христо Монов, както и бившия шеф на съвета на директорите и зам.-министър в кабинета "Станишев" Георги Петърнейчев.

Най-сериозната щета е от сделката с прословутите 30 вагона, поръчани от швейцарската фирма "Арвекс". За тях са платени 13.7 млн. евро (85% от сумата), а са доставени едва 12 вагона, като 6 от тях вече имат сериозни повреди.

Шефове на фирми с двойни осигуровки
в. Стандарт

Съдружниците в търговски дружества ще плащат по-високи осигуровки, ако работят във фирмата. Причината за това е, че те вече трябва да плащат осигуровки в зависимост от упражняваната дейност във фирмата, а не като самоосигуряващи се граждани, съобщиха от Националната агенция за приходи. Досега много от съдружниците във фирми реално ги управляваха, но плащаха вноски за пенсия като самоосигуряващи се - върху минималния праг, който за 2010 г. е 420 лв. Но ако съдружникът реално участва в управлението или контрола на фирмата, той трябва да плаща осигуровки като директор в съответния бранш. Вместо върху 420 лв. вноските трябва да се правят например върху минимум 800 лв., което е двойно повече. Минималният месечен осигурителен доход за началниците е различен за отделните професии. Например шефовете на фирми, които се занимават с производството на хляб, трябва да се осигуряват поне върху 800 лв., във фирмите за производство на облекло - върху 589 лв., а в производството на мебели - върху 450 лв.

Винари ще протестират заради спорна наредба
в. Новинар

Производители на вино и други алкохолни напитки заплашиха, че ще протестират заради спорна наредба, изготвена и приета от финансовото министерство, научи "Новинар". Според Наредбата за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване, използвани в производството и складирането на акцизни стоки, всички предприятия за производство на алкохолни напитки се задължават да внедрят за своя сметка специална система, която в реално време да контролира обема и алкохолния градус на спиртните напитки. За да се внедрят уредите, трябва да се инвестират около 60 млн. лв., като цената само на един такъв разходомер е около 20 000 евро, обясниха производители. Това ще доведе до масови фалити в сектора, и то във време на икономическа криза, предупредиха от бранша.

Веригата за обувки "Дайхман" планира още 8 магазина в България през 2010 г.
в. Дневник

Германската верига за обувки "Дайхман" (Deichmann) планира да отвори 8 нови магазина в България през 2010 г., съобщиха от компанията. Три от тях ще бъдат в столицата. "Дайхман" стъпи на българския пазар през пролетта на миналата година, а до края на 2009 г. откри четири магазина в Бургас, Пловдив, Габрово и Търговище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още