IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гръцкият парламент одобри пакета мерки за икономии

Законът за спестяването на 4,8 млрд. евро беше приет чрез устно гласуване, докато пред парламента избухнаха сблъсъци между протестиращи срещу мерките и полицията

17:58 | 05.03.10 г.
Гръцкият парламент одобри пакета мерки за икономии

Гръцкият парламент одобри пакета от мерки за спестяването на 4,8 млрд. евро бюджетни разходи, предаде AP.

Законът беше приет чрез устно гласуване, при което депутатите обявяват на глас вота си, без да пускат бюлетина, докато пред парламента избухнаха сблъсъци между протестиращи срещу мерките и полицията.

Мерките предвиждат увеличаване на потребителските данъци и намаления на заплащането на заетите в публичния сектор с до 8%.

В подкрепа на закона гласуваха депутатите от управляващата социалистическа партия ПАСОК, която има 160 места в 300-членния парламент. Представителите на Гръцката комунистическа партия (ККЕ) напуснаха демонстративно залата в знак на протест срещу новите мерки.

Новият план цели да позволи на правителството да изпълни поставената цел да намали бюджетния си дефицит от 12,7% до 8,7% от БВП до края на годината. Предвижда се 2,4 млрд. евро от постъпленията да бъдат приходи от данъци и такси, а другите 2,4 млрд. евро да бъдат получени от съкращения на разходите.

Мерките включват замразяване на пенсиите, орязване на коледните, великденските и летните премии на държавните служители, повишаване на ДДС и увеличаване на акцизите върху алкохола, цигарите, горивата и луксозните стоки.

ДДС се повишава с 2 процентни пункта до 21%. Акцизът върху алкохола се повишава с 20%, а този върху цигарите - с 63%. При горивата акцизът скача с 8 евроцента за литър бензин и с 3 евроцента за литър дизелово гориво.

Междувременно протестиращи окупираха Държавната печатница на Гърция, за да попречат на отпечатването на новия закон в Държавен вестник. Министърът на вътрешните работи Янис Рагусис обаче заяви, че законът така или иначе ще влезе в сила, след като е приет от парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още