IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За пропаднала реколта ще компенсират изцяло само застраховани площи

Пропадналата напълно реколта на незастраховани площи ще се компенсира само 50%

17:47 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
За пропаднала реколта ще компенсират изцяло само застраховани площи

Пропаднала на 100% реколта на земеделски стопани ще бъде компенсирана изцяло с държавни средства само ако площите са застраховани. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред земеделски стопани в гр. Елхово (област Ямбол), съобщиха от министерството.

Преди седмица от земеделското министерство съобщиха, че от 1 март до 20 април 2010 г. ще се извърши приемът на документи за кандидатстване за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски производители за напълно пропаднали площи вследствие на неблагоприятни климатични условия – суша и градушки през 2009 г. Общата сума на държавната помощ е близо 1,7 млн. лв.

Днес обаче земеделският министър обяснява пред земеделски производители, че ако не са застраховали продукцията си, няма как да получат на пълна компенсация за пропадналите площи с реколта.

По думите му в случаите, когато не е направена застраховка, обезщетението е в размер на 50%. 

"Липсва култура, система и законодателство във връзка със застраховането на земеделската продукция, което трябва да се промени. Не може да се разчита само на благоприятни климатични условия", добавя Мирослав Найденов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още