IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch предупреди, че може да намали рейтинга ни на „junk“

Фискалната позиция на страната е силна, но тя е изправена пред рискове от страна на частния сектор, който има голям външен дълг

14:02 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch предупреди, че може да намали рейтинга ни на „junk“

Въпреки малкия си бюджетен дефицит България е изправена пред евентуално намаляване на кредитния й рейтинг до т.нар. ниво „junk“ (присъжда се на високорискови ценни книжа), тъй като външният дълг натежава над брутния вътрешен продукт и така заплашва финансовата стабилност, предупреждават от агенцията за кредитен рейтинг Fitch, предаде Bloomberg.

Фискалната позиция на страната е силна, но тя е изправена пред рискове от страна на частния сектор, който има голям външен дълг, коментира Едуард Паркър, ръководител на отдела за рейтинги на развиващите се европейски страни към Fitch.

В момента рейтингът на облигациите в чуждестранна валута на България, даден от Fitch, е BBB- - най-ниската инвестиционна степен. От април насам агенцията поддържа негативна перспектива пред рейтинга.

Bloomberg припомня, че брутният външен дълг на страната ни към края на миналата година възлиза на 37,6 млрд. евро, или 111 на сто от БВП.

Рейтингът може да бъде намален заради все още значителния дефицит по текущата сметка и несигурността относно финансирането му и ефекта, който това ще има върху растежа, пояснява Паркър.

Освен това той е заявил, че агенцията вече очаква икономиката на България да се свие тази година при предишни прогнози да остане без промяна.

В момента „junk“ рейтинг, даден от Fitch, имат две страни членки на ЕС – Латвия и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още