IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Със 129 млн. лв. за ден се увеличиха държавните задължения към фирми от БСК

От МФ обещават да платят 50% от дълговете си към всяка отделна фирма до края на март

10:03 | 05.03.10 г.
Със 129 млн. лв. за ден се увеличиха държавните задължения към фирми от БСК

На 479 млн. лв. възлизат просрочените държавни задължения към фирми, показва информационната система в страницата на Българска стопанска камара (БСК). Само вчера са декларирани 129 млн. лв. и сумите продължават да нарастват, след като в сряда бяха за 350 млн. лв.

Почти всички, или 417,5 млн. лв., са задължения към строителни фирми, а 37,4 млн. лв. са към фирми за доставяне на вода, канализационни услуги и управление на отпадъци. По 5 млн. дължи държавата на културни и спортни фирми, както и на хотели и ресторанти.

6,76% от задълженията не са фактурирани, тъй като фактурирането би довело до задължение по ДДС.

По еврофондовете забавените плащания са за едва 155 хил. лв., а невъзстановеният ДДС е за 166 хил. лв.

Министерствата дължат 242 млн. лв., като най-много дължи това на регионалното развитие (102 млн. лв.), следвано от това на околната среда което дължи 50 млн. лв., и Министерството на труда и социалната политика (45,4 млн. лв.). Министерство на отбраната е със задължения за 12,3 млн. лв., а на земеделието за 9,3 млн. лв.

Държавни агенции дължат 151,4 млн. лв., от които 150,8 млн. лв. се дължат от Агенция Пътна инфраструктура.

Общините дължат 67,6 млн. лв., като на-задлъжняла е Столична община (6,1 млн. лв.), следвана от община Попово (4,8 млн. лв.), община Перник (4,7 млн. лв.), община Дупница (3,7 млн. лв.), община Сунгурларе (2,7 млн. лв.), община Карнобат (2,4 млн. лв.), община Созопол (2 млн. лв.).

Вчера от финансовото министерство обявиха, че инициират поредица от срещи по повод натрупаните държавни задължения към фирми. 

Целта на разговорите ще е да се договори схема за погасяване на задълженията.

И от анализите на МФ става ясно, че над 90 на сто от забавените плащания са към компании от строителния бранш.

„Обсъдено бе да се предприемат мерки за незабавно стартиране на частично разплащане на задълженията, като се заплати до 50 на сто от задълженията към всяка отделна фирма. Това ще стане до края на месец март по отношение на МО и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ. Все още няма съгласие от страна на МТСП за прилагане на договорената с останалите две министерства схема“, казаха от МФ.

Всички забавени плащания към 31.12.2009 г. се оценяват на около 600 млн. лв. Държавата обещава да плати половината от тази сума до края на март. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още