IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиниха Ковачки в незаконна приватизация на Топлофикация Перник

Производството по несъстоятелност е схема за придобиване на дружеството, твърди изпълнителният му директор

09:35 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обвиниха Ковачки в незаконна приватизация на Топлофикация Перник

Топлофикация Перник иска спиране на производството по несъстоятелност, открито с решение на Пернишкия окръжен съд на 21 април 2009 г., с мотива, че то представлява схема за незаконна приватизация и придобиване на дружеството от бизнесмена Христо Ковачки, съобщи БТА.

Изпълнителният директор на дружеството Михаил Ризов е подал жалба до главния прокурор Борис Велчев. Христо Ковачки засега не се ангажира с коментар.

Предприятието беше обявено в неплатежоспособност и беше открита процедура по обявяване в несъстоятелност заради дългове, надхвърлящи 140 млн. лв.

Делото по несъстоятелност е започнало още през 2002 г. по искане на ЕТ „Надежда-Венцислав Йорданов“. То се базира на сключен през 1998 г. договор на едноличния търговец с „Мини-Перник“ за извършване на откривка. Неустойката, предвидена в контракта, е 1 процент дневно.

През 2000 г. въгледобивното дружество „Мини открит въгледобив“, което е наследило задълженията на „Мини-Перник“, се влива в Топлофикация Перник. Така топлофикационното предприятие получава огромно задължение, което в крайна сметка достига 6,27 млн. лв. главница и 43,7 млн. лв. неустойка. Четири години по-късно „Мини открит въгледобив“ вече е частно дружество.

Вземането на ЕТ „Надежда“ практически не е към Топлофикация Перник, а към „Мини открит въгледобив“, което е собственост на Христо Ковачки, посочва Михаил Ризов в жалбата си. Той мотивира твърдението си с разделителния баланс на Топлофикация Перник от 20 септември 2002 г. и приложената към него справка за задълженията към доставчици.

През 2008 г. с решение на Софийския апелативен съд Топлофикация Перник е осъдена да заплати на фирмата „Бови тур“ ЕООД, която е купила вземанията на ЕТ „Надежда“, 52 млн. лв. Другият голям официален кредитор на Топлофикация Перник е „Стийм Трейдинг“ ООД, което е придобило с цесия вземане от „Мини открит въгледобив“ на стойност 33,2 млн. лв. В жалбата си Михаил Ризов твърди, че двете дружества се контролират от бизнесмена Христо Ковачки.

Междувременно Топлофикация Перник е завела иск срещу „Мини открит въгледобив“, в който претендира за 71 млн. лв. Делото временно е спряно със съгласие на двете страни. Топлофикация Перник има вземане от структурите на Христо Ковачки за около 40 млн. лв. и нищо не дължи, твърди директорът на дружеството.

Според оздравителния план, приет от събранието на кредиторите, вземанията на частните дружества „Стийм Трейдинг“ и „Бови тур“, които са за близо 100 млн. лв., се преобразуват в капитал, поясни синдикът Димитър Богданов. По думите му така те стават акционери и мажоритарен кредитор на Топлофикация Перник. Все още обаче не е излязло решението на Пернишкия окръжен съд относно приемането на оздравителния план. В жалбата си Ризов определя плана за оздравяване като „измамническа схема“.

След проверка на Икономическа полиция и прокуратурата миналия месец наблюдаващият прокурор Дилян Деянов съобщи, че образува дело срещу виновни длъжностни лица от Топлофикация Перник за престъпление по служба. Ще бъдат разследвани ръководители на топлофикационното дружество, които са го управлявали през периода 2003-2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още