IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК одобри 54 млн. евро за газовите връзки на България с Гърция и с Румъния

Европейските средства за подпомагане на изграждането на газовата връзка с Гърция са 45 млн. евро, а за тази с Румъния - 9 млн. евро

16:14 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК одобри 54 млн. евро за газовите връзки на България с Гърция и с Румъния

Европейската комисия (ЕК) одобри днес официално средствата за подпомагане на изграждането на междусистемните газови връзки между България и съседните й страни Гърция и Румъния, като общата сума на средствата от ЕС е почти 54 млн. евро.

По-конкретно, европейските средства за изграждане на междусистемната връзка с Гърция ще бъдат общо 45 млн. евро. Те се отпускат общо и на трите компании, участващи в съвместната фирма за изграждане на газопровода, в която участието на Български енергиен холдинг (БЕХ) е с дял от 50%. По предварителни разчети общата стойност на проекта е 120-150 млн. евро.

За изграждане на междустистемната връзка с Румъния европейското съфинансиране ще бъде общо 8,9 млн. евро. Средствата се отпускат общо и на двете компании, участващи паритетно в изграждането на проекта – Булгартрансгаз ЕАД и румънската „Трансгаз“.

Финансовата помощ е в рамките на одобрените средства за подпомагане на реализирането на общо 43 мащабни енергийни проекта, които ще имат значителен принос за икономическото възстановяване на Европейския съюз, като в същото време ще подобрят сигурността на енергийните доставки чрез изграждането на трансгранична инфраструктура, коментират от ЕК.

ЕК одобри миналата година в рамките на същата програма 200 млн. евро за подпомагане на изграждането на газопровода „Набуко“, който е обявен за приоритетен проект за ЕС. България, в лицето на БЕХ, е една от 5-те страни участнички в компанията „Набуко“.

С днешното си решение ЕК отпуска общо 2,3 млрд. евро за газопроводни и за електроенергийни проекти. По-конкретно се отпускат 910 млн. евро за 12 проекта за свързване на електроенергийни системи и 1,39 млрд. евро за 31 проекта за изграждане на газопроводи (в т.ч. и тези с участието на България).

ЕС ще съфинансира до 50% от тези проекти, като определените средства организаторите на проектите ще получат през следващите 18 месеца.

Одобрените днес средства ще спомогнат за изпълнението на мащабни инвестиционни проекти, за които е имало риск от голямо забавяне вследствие на спада на икономическия растеж заради кризата.

Това е второто финансово решение в рамките на Пакета за икономическо възстановяване, одобрен като цяло миналата година, който възлиза общо на почти 4 млрд. евро. Това е и най-голямата сума, отпускана до момента от ЕС за изграждането на енергийна инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още