IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 март

08:05 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 4 март

Бизнесът най-после се опълчи срещу рекета на държавата
в. Сега

Търпението на бизнеса и синдикатите към правителството се изчерпа. Фирмите не само не са склонни да дадат 10% отстъпка за забавените плащания на държавата, но смятат и да си поискат сумите с лихвите. Очаква се това да стане официално на среща на социалните партньори с финансовия министър Симеон Дянков в петък, научи "Сега". Срещата на лидерско ниво за критичното състояние на икономиката и на пазара на труда се организира от президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Социалните партньори искат точен график, по който държавата ще се разплати с бизнеса.

"8 месеца никой не говори с нас. Пращаме писма, нямаме отговор. Преди три месеца сме пратили официално писмо с предложението, ако Дянков не плати лихви и санкции, ние да не плащаме такива за дължими данъци и осигурителни плащания. Още нямаме отговор. Песимисти сме, че ще има чуваемост", коментира пред "Сега" лидерът на най-голямата работодателска организация - БСК, Божидар Данев. "Откъде накъде с 10% по-малко? Трябва да бъде поне с 20% повече заради забавянето", смята Данев.

Председателят на ЕП се надява България да влезе в еврозоната до 3 години
в. Дневник

Надявам се България да влезе в Шенген до една година и в еврозоната до три години. Това заяви председателят на Европейския парламент (ЕП) Йежи Бузек след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, съобщи БТА. Бузек се срещна също с президента Георги Първанов. Според Бузек това е възможно, въпреки че критериите не са лесни.

Председателят на ЕП се надява успешно да бъдат отпуснати 180 милиона евро от ЕС, които са предназначени за изваждане на експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Общо 300 млн. евро компенсации предстои да бъдат отпуснати от ЕС за АЕЦ "Козлодуй", а изказването на Бузек е във връзка с процедурата по тяхното одобряване, която тече в Европарламента.

Шефът на "Софарма" влезе в управлението на НЗОК
в. Сега

Собственикът на фармацевтичната компания "Софарма" Огнян Донев вече е член на Наздорния съвет на здравната каса, пише на сайта на НЗОК. Съветът е провел първото си заседание на 23 февруари, на което е приел правила за предстоящите конкурси за нови директори на 28-те районни здравни каси.

За пръв път касата има надзорен съвет, досега тя се ръководеше от управителен съвет. ГЕРБ обаче решиха да променят формата, тъй като според тях досега касата е управлявана политически. Разлика между двата съвета обаче няма. Надзорният съвет, както и УС, контролира директора, разрешава сделки, одобрява бюджета, участва в преговорите с лекарите за условията за работа и заплащане на медицинската дейност. Както и преди, представителите на държавата доминират в него, а председател е зам.-министър, в случая - на финансите - Владислав Горанов. Единствената разлика в новото управление на касата е, че директорът на НЗОК вече се избира от парламента, а не както досега - от УС.

България ще може да внася газ през Грузия
в. Новинар

България ще може да внася газ през Грузия, стана ясно след среща между енергийния министър Трайчо Трайков и грузинския му колега Александре Хетагури, съобщиха от икономическото ведомство. Грузия има готовност да завърши до края на тази година строителството на допълнителна отсечка от 30 км, която ще свърже нейната газопреносна система с пристанището в Супса. Това ще даде възможност за увеличаване на капацитета за пренос на гориво и ще позволи доставянето на компресиран природен газ от Грузия за България.

Младежи изкарват милиони от консултации
в. Стандарт

Банкови експерти, консултанти, шоупродуценти, рентиери и хора с високи хонорари от договори - за управление на фирми, са обявили над 1 млн. лв. доходи само за година. Върху тези легални суми те са платили данъци, сочат данните на Националната агенция за приходи. Няма да отрека, че има и случаи, които звучат странно и водят до известен размисъл, коментира за Радио България Росен Бъчваров, директор "Комуникации" в НАП. "Защото човек на 25 или 26 години, който консултира голяма компания срещу хонорар от 1,5 млн. лв., а консултантският договор е свързан с разработването на концепция от 20-30 страници, изглежда странно", допълни той. Но това е "странно" за институции, занимаващи се с пране на пари. Защото пред НАП е деклариран официален доход и за него са платени данъци. Така че медалът има две страни - несъмнено има млади и богати почтени хора, но има и такива, за които съществуват известни подозрения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още