IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как се стига до листване във Варшава

Това обясниха от полската борса и от Уникредит Булбанк

08:37 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Как се стига до листване във Варшава

Възможностите, които произтичат от двойното листване на български компании на полската борса, не бива да бъдат подценявани. Това посочи ръководителят на институцията Людвиг Соболевски на среща във Варшава с медийното участие на Investor.bg.

Споразумението, постигнато с Уникредит Булбанк за трансфер на акции към борсата във Варшава е ключова част от стратегията на институцията. Според Соболевски то ще позволи на всяка една компания да попадне в полезрението на големи инвеститори, тъй като полската борса е най-големият пазар в региона на ЦИЕ.

Процедурата по двойно листване се състои от няколко етапа, първият от които е формалното изразяване на волята на акционерите на дадена компания нейните акции да бъдат пуснати за търговия във Варшава. Това става с решение на Общото събрание на акционерите.
Следващата стъпка е уведомяване на борсата във Варшава и полския депозитар за намеренията, в резултат на което започват разговори с депозитаря в страната, където компанията вече е листната. След това се изготвя проспект, който трябва да бъде одобрен от полската комисия по финансов надзор.

Получаването на разрешение за листването на компанията на борсата във Варшава е последвано от прехвърляне на акциите към полския депозитар, след което търговията може да се осъществява без проблем.

Мястото на Уникредит Булбанк в процеса е съществено, като на практика финансовата институция осъществява самия трансфер на акциите. За да бъде извършен такъв трансфер, е необходимо акционерите на компанията да наредят на брокера си да прехвърли акции по сметка на полския депозитар в Уникредит.

От полския депозитар следва инструкция към Булбанк за получаване на акциите с гаранцията, че депозитарят ще ги държи за сметка на продаващата страна. По този начин се гарантира, че с трансфера на акциите няма да се стигне до изменение на акционерната структура.

Когато всичко това бъде изпълнено, процедурата се счита за приключила и двойното листване е факт, посочиха представители на Булбанк, които взеха участие в срещата.

Още по темата:

Интервю с изпълнителния директор на Полския депозитар

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още