IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Клиентите на най-големия европейски депозитар с достъп до БФБ-София

Споразумението с Клиърстрийм Банкинг Люксембург ще помогне за привличане на свеж ресурс от международните пазари, смята шефът на Пощенска банка

11:40 | 01.03.10 г.
Клиентите на най-големия европейски депозитар с достъп до БФБ-София

Пощенска банка става официален агент на люксембургския депозитар „Клиърстрийм Банкинг Люксембург” (Clearstream Banking Luxembourg) от 1 март, след като двете финансови институции подписаха споразумение да си сътрудничат в сферата на попечителските услуги, съобщиха от банката.

„Клиърстрийм Банкинг Люксембург” е най-големият европейски депозитар. Финансовата институция има утвърдени позиции на над 54 пазара по света, като двата най-нови са България и Румъния. И в двете държави за официален представител са избрани банки от групата на Юробанк И Еф Джи. Люксембургският депозитар разполага с изключително богато портфолио от международни клиенти, сред които водещи световни финансови институции и брокерски компании.

В интервю за Investor.bg изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев беше заявил „Всички значими финансови институции са свикнали да търгуват с един клик на мишката без да се интересуват по-нататък от мястото на сетълмент, просто защото то не ги интересува – в общия случай това е един от многото депозитари, с които те работят, като не е задължително това да е този по произход на емитента. Обяснимо е обаче една чуждестранна банка да не иска да търгува в България, ако трябва след това да изпрати съответните сетълмент-инструкции към Централен депозитар. В този случай тя просто няма да сключи сделката, независимо че инвестицията в резултат на нея може да бъде печеливша.“

Именно поради улеснението за чуждите инвеститори тази връзка е съществена.

В качеството си на официален агент на най-големия европейски депозитар у нас Пощенска банка ще съдейства на чуждестранни инвеститори, клиенти на депозитаря, при инвестиране в български финансови инструменти, заявяват от банката, като уточняват, че споразумението на практика осигурява достъп на чужди инвеститори на нашия пазар.

Чрез Пощенска банка клиентите на „Клиърстрийм Банкинг Люксембург”, които инвестират в България, ще могат да се възползват от попечителски услуги у нас като трансфер, съхранение и администриране на финансовите инструменти. По-специално дейността ще се отнася до трансфер и съхранение на Държавни ценни книжа в БНБ, както и на финансовите инструменти, управлявани от българския Централен депозитар АД. Благодарение на сътрудничеството между двете финансови институции чуждестранни инвеститори ще могат да извършват трансфери, както срещу заплащане, така и чрез свободно прехвърляне на ценни книжа.

„Споразумението ни с люксембургския депозитар отваря широко вратите за много големи чуждестранни инвеститори, желаещи да инвестират в български финансови инструменти. Вярвам, че тази стъпка ще подкрепи местната борса и ще помогнем на бизнеса в страната да привлече свеж ресурс от международните финансови пазари”, заяви Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка.

Асен Ягодин е и председател на Съвета на Директорите на БФБ-София.

Наскоро Полският депозитар осъществи връзка с БФБ-София, благодарение на която ще българските емитенти ще могат да правят двойно листване на борсите във Варшава и София, като очакванията са първите две двойни листвания да станат факт през първата половина на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още