IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каолин АД с 20% ръст на консолидираните продажби за четвъртото тримесечие

Консолидираната загуба обаче се увеличава на годишна база до 2,4 млн. лв. в последната четвърт на миналата година

08:42 | 01.03.10 г.
Каолин АД с 20% ръст на консолидираните продажби за четвъртото тримесечие

Каолин АД отчита 20% ръст на годишна база на консолидираните продажби до 41,9 млн. лв. през четвъртото тримесечие на 2009 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Като резултат спадът за цялата 2009 г. е ограничен до 5% на годишна база, като продажбите са за 135,6 млн. лв.

През четвъртото тримесечие на 2009 г. обаче дружеството отчита 2,4 млн. лв. консолидирана загуба спрямо само 47 хил. лв. консолидирана загуба за съпоставимия период на 2008 г.

За цялата 2009 г. консолидираната печалба е 4,86 млн. лв., като намалява наполовина спрямо 2008 г.

И през четвъртото тримесечие реализацията на продуктите в строителния сектор на консолидирана база остава стабилна след възстановяването, което отбеляза през третото тримесечие. В този сектор основният принос от страна на дъщерните дружества е на сръбските „Копови” и „Сърбокварц”, както и на дъщерните дружества в Украйна, се казва в прессъобщение към отчета.

Приходите от сектора леярство, реализирани от дъщерните дружества в Сърбия водят до увеличение на дела му в общите приходи на консолидирана база (5%) в сравнение с дела на този сектор на индивидуална база (2%).

Основното намаление на приходите на групово ниво идва от стъкларския сектор и керамиката, което до голяма степен се компенсира с реализацията на FDG варовик, основно в България.

За 2009 г. печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е в размер на 23,6 млн. лв., като се увеличава с почти 2% спрямо 2008 г.

В края на 2009 г. приключи първата фаза от обявеното преструктуриране на соларния бизнес със създаването на Соларпро Холдинг АД, чиито финансови данни са включени към оповестените по-горе данни.

В тази връзка предстои изпълнение на втората фаза от преструктурирането – отделяне на соларния бизнес от основния бизнес на групата Каолин АД чрез предоставяне на възможност на акционерите му за придобиване на собственост в енергийния холдинг, се казва в прессъбщението.

За последните 12 месеца акциите на Каолин поскъпват със 152,25% до 5,6 лв. за акция и 140 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още