IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще подпомагат земеделци заради пропаднала реколта с общо 1,7 млн. лв.

Подпомагането е за пропаднала поради суша или градушки реколта от зърнени култури, зеленчуци и др.

17:49 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ще подпомагат земеделци заради пропаднала реколта с общо 1,7 млн. лв.

От 1 март до 20 април 2010 г. ще се извърши приемът на документи за кандидатстване за Държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски производители за напълно пропаднали площи вследствие на неблагоприятни климатични условия – суша и градушки през 2009 г., съобщиха от Министерството на земеделието и горите (МЗХ).

Крайният срок за изплащане на държавната помощ е 28-ми май 2010 г. Съответните документи трябва да се подават в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” по място на извършване на стопанската дейност.

Одобреният финансов ресурс с решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие” от декември 2009 г. за изплащане на държавната помощ е в размер на близо 1,7 млн. лева.

Кандидатстването по-конкретно ще става по предоставен от МЗХ регистър на издадени протоколи на земеделски производители за 100 % пропаднали площи от настъпило неблагоприятно климатично събитие - суша и градушка през 2009 г. по видове земеделски култури. Общо са отчетени напълно пропаднали площи през 2009 г. от 51 150 декара.

От земеделското министерство уточняват, че заради суша ще се подпомагат стопани с пропаднали култури от: пшеница, ечемик, царевица и маслодаен слънчоглед в областите Бургас, Варна, Добрич, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Шумен и Ямбол.

За градушка ще се подпомагат стопани с пропаднали площи, засети с: пшеница, ечемик, ръж, царевица, маслодаен слънчоглед, кориандър, зимна маслодайна рапица, захарна царевица, грах, пипер, лук, краставици, домати, пъпеши, дини, зеле и лозя в областите Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив, Стара Загора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още