IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стартира тръжната процедура за Лот 3 на магистрала „Тракия“*

Искаме оферти с твърда цена и твърд договорен срок, казаха от МРРБ

15:43 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира тръжната процедура за Лот 3 на магистрала „Тракия“*

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обяви днес пред журналисти началото на тръжната процедура за Лот 3 на автомагистрала „Тракия“.

В Лот 3 влиза участъкът между Нова Загора и Ямбол, който е с дължина около 34,3 км.

Председателят на Управителния съвет на пътната агенция Божидар Йотов съобщи, че днес УС е решил да бъде публикувана обществената поръчка за строителството на този участък от магистралата.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов каза, че принципно документацията по търга не се различава от тази по Лот 2.

По думите на Росен Плевнелиев новото е, че е включена клауза за възможността за законно удължаване на срока на строителство (без начисляване на неустойки), при условие че по време на строителните работи възникнат затруднения във връзка с геоложката структура на терена, които не са били известни по време на изготвяне на тръжната документация.

От своя страна, държавата ще си търси правата от проектантската фирма, която е правила проучванията. При непредвидени ситуации ще може да се удължава само етапът, в който се извършват конкретните дейности по изпълнение на проекта, без това да влияе върху крайния срок и цената по договора.

Бюджетът на Лот 3 предвижда линеен километър от този участък на магистралата да струва 3 млн. евро, каза министър Плевнелиев.

Искаме оферти с твърда цена и твърд договорен срок, каза Прегьов. По думите му промени ще има при разпределението на отговорностите при поемането на рисковете в хода на изпълнението на проекта.

Подаването на оферти от участниците в процедурата за Лот 3 е до 26 април.

Късно снощи от Агенция „Пътна инфраструктура” съобщиха официално, че обществената поръчка за строежа на Лот 2 от проекта ще получи Обединение „Магистрала Трейс”.

Министърът на регионалното развитие изрази надежда да не се стигне до внос на работна ръка за Лот 2, при положение че сега има над 50 хил. безработни строители. Строителството на Лот 2 ще разкрие 4000 работни места, каза той. 

В тръжната документация е залегнало условие, според което необходимостта от внос на работна ръка извън държава от ЕС ще трябва да се обосновава от изпълнителя.

След две седмици, тоест в средата на март, стартира и тръжната процедура за изпълнител на Лот 4 на магистрала „Тракия“ (Ямбол - Карнобат), съобщи по време на днешния парламентарен контрол министър Плевнелиев.

*Допълнено към 17:12

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още