IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената инфлация достигна 1,2% само за януари

Показателят се счита за изпреварващ относно тенденциите при индекса на потребителските цени

14:39 | 26.02.10 г.
Производствената инфлация достигна 1,2% само за януари

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през януари 2010 г. е с 1,2% над равнището от декември 2009 г., показват данни на НСИ.

Увеличение на цените има в добивната промишленост - с 2,2%, в преработващата промишленост - с 1,1% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,2%.

През януари 2010 г. индексът на потребителските цени се увеличи с 0,7%, а индексът на цените на производител се счита за изпреварващ индикатор за тенденциите пред индекса на потребителските цени (инфлацията).

Спрямо януари 2009 г. индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 1,8%.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 21,1%, при производството на основни метали - с 3,1% и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,7%, а намаление е отчетено при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1,2% и при производството на химични продукти - с 1,1%.

На годишна база цените се увеличават в добивната промишленост - с 28,3% и в преработващата промишленост - с 4,1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление - с 7,1%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо януари 2009 г. е отчетено при производството на основни метали - с 17,6%, производството на тютюневи изделия - с 17,3%, производството на напитки - с 6,5%. Намаление на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9,9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 4,7%, производството на хранителни продукти - с 3,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още