IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът климатът без промяна през февруари

Подобрение на очакванията има при търговията на дребно

12:38 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът климатът без промяна през февруари

През февруари 2010 г. бизнес анкетите на НСИ не отчитат съществена промяна в стопанската конюнктура в страната. Общият показател на бизнес климата запазва равнището си от предходния месец.

Секторният индекс за промишлеността бележи лек ръст от 0,4 пункта. Покачването би било по-голямо, ако не беше нараснал броят на очакващите влошаване на състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Мениджърите продължават да отчитат намалена производствена активност и намалени поръчки от страната и чужбина.

Продължава да се предвиждат съкращения на персонала, но с по-бавни темпове от досегашните.

В строителството бизнес климатът спада с 1,8 пункта спрямо януари. Това се дължи на по-ниските оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията.

През февруари строителната дейност продължава да намалява, което е съпроводено с известно влошаване на осигуреността на производството с поръчки. Отчита се и увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията през последните месеци.

За сметка на това очакванията за следващите три месеца стават много по-положителни.

При търговията на дребно има покачване с 2,2 пункта на секторния индес. Подобрението се дължи на по-оптимистичните очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Продажбите през последните три месеца са намалели, но очакванията на търговците на дребно за обема на продажбите, както и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца, са по-оптимистични.

В сектора на услугите бизнес климатът пада с 2 пункта поради влошаване и на сегашните оценки, и на очакванията за предприятията.

По мнение на предприемачите през последните три месеца заетите в сектора са намалели, а очакванията за персонала за следващите три месеца са в същата посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още