IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трайков: Изключено е Русия да има по-висок дял от България в АЕЦ „Белене“

Според икономическия министър Русия може да не хареса този вариант и да не се стигне до реализация на проекта

10:47 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трайков: Изключено е Русия да има по-висок дял от България в АЕЦ „Белене“

Вариантът за междинно финансиране на строителството на АЕЦ Белене, който България ще предложи на Русия до края на март, предвижда в никакъв случай Руската страна да няма по-висок дял в проекта от Българската държава. Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков в парламента.

По думите му към момента не е сигурно, че Русия ще се съгласи на този вариант, тоест не може да се гарантира и строителството на централата.

В коментар за постигнатото споразумение до момента с Росатом за финансиране на проекта с до 2 млрд. евро през тази и следващата година, Трайков каза, че първоначално руските настоявания са били да има гаранции по заема. Първо са се искали гаранции от държавата, впоследствие от Българския енергиен холдинг – в частност от НЕК, която трябвало да заложи електроенергийната мрежа на страната.

Тези варианти не са били приети от България.

„Въпреки че посоченият начин начин на финансиране по същество е заем, по форма не е, тъй като погасяването му ще става чрез печалбата от продажбата на електроенергия от АЕЦ Белене“, каза още Трайчо Трайков. В тази връзка той допълни, че не се предвижда НЕК да сключи дългосрочен договор за изкупуване на ток от новата централа.

Помолен от депутати от Синята коалиция да коментира варианта за спиране на проекта, икономическият министър заяви, че досега в АЕЦ Белене са вложени 1 млрд. евро. Ако договорът с руския изпълнител Атомстройескспорт (част от Росатом) бъде развален, заедно с неустойките, страната може да трябва да плати 2 млрд. евро.

Що се отнася до АЕЦ Козлодуй, беше уточнено, че сроковете за експлоатация на пети и шести блок са съответно 2017 и 2019 г.

До края на годината ще бъде подготвено техническо задание за обследване на състоянието на ядрените блокове, което ще бъде извършено през 2011. Целта е от 2012 да започне тяхната модернизация, за да бъде удължен животът им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още