IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 февруари

07:52 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 февруари

Бившите управляващи продали 800 дка край Варна на безценица
в. Сега

Правителството на тройната коалиция не само е заменяло гори на скандално ниско цени, но още по-евтино е продавало терени от Държавния горски фонд. Това стана ясно от проверка на варненския областен управител Данчо Симеонов, който представи вчера списък с 27 сделки, сключени между 2004 и 2007 г. В справката има сделки, при които държавни терени са продавани за под 2 лева на кв.м. В скандала със заменките ставаше дума за гори по Черноморието, оценени по 5 лв. за квадрат.

През този период само във Варненско са продадени 873 215 кв.м терени за 4.528 млн. лв. В с. Самотино например, което се намира между Шкорпиловци и Бяла, държавата се е разделила с редица терени на скандално ниски цени точно в годините на невиждан инвеститорски бум. "Варна комерс 96" ООД купува там над 46 декара по 1.92 лв. за квадрат. "Изоламат" АД получава 37 декара за 1.93 лв. кв.м. "Хоризонт Ангелов" ООД пък се сдобива с 46.5 декара за 1.95 лв. кв.м. С 1 стотинка по-скъпо плащат "Атлас пропъртис" ООД и Иван Димитров Байчев.

Христина Митрева най-вероятно ще е новият шеф на НОИ
в. Дневник

Новият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) най-вероятно ще е зам.-министърът на труда Христина Митрева, научи "Дневник" от добре осведомени източници. Преди да стане част от екипа на Тотю Младенов, повече от 10 години тя беше шеф на дирекция "Анализ, планиране и прогнозиране" в осигурителния институт. Митрева не беше открита вчера за коментар. В последните месеци тя съобщаваше новините за финансовото състояние на общественото осигуряване.

Подизпълнители скочиха срещу 10-те процента отбив за дълговете
в. Сега

Фирмите, които са се договорили с държавата за 10% отстъпка от цената на договора, за да си вземат парите по-бързо, са започнали да изнудват подизпълнителите си също да получат по-малко. "Това води до намаляване на възможностите за задържане на персонала в тези фирми и до фалити", съобщи вчера шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

През януари стана ясно, че 12 фирми са се споразумели с Министерството на финансите да направят 10% отстъпка, като 5 от тях са свързани с бизнесмена Васил Божков. Представители на строителния бранш твърдят обаче, че е почти невъзможно всички фирми по веригата да се откажат от 10%. "Все още преговаряме с подизпълнителите ни", обясни Пламен Вънев от АБ АД, която е сред компаниите, договорили се на отстъпка. Според него има и фирми, които биха се съгласили да опростят част от вземанията си, но чак към края на март ще е ясно дали ще се договорят.

Подхващат парите на университетите
в. Стандарт

Сметната палата започна одити на университети. В момента се проверява Югозападният университет, университетът в Свищов, а предстои да започне проверка на УНСС. Това съобщи председателят на Сметната палата Валери Димитров. През тази година е планирано палатата да извърши 33 одита. Голямата част от тях са по европейските програми. Палатата ще провери и областните администрации, каза още Димитров. Все още не се предвижда проверка на нови скандални държавни предприятия, но предложение за такива одити може да се направи от парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още