IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предвиждат намаляване на непланираните прекъсвания на тока с по 7% годишно

Електроенергийните дружества се оплакаха, че ветрогенераторите влошават качеството на електроснабдяването

18:25 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат намаляване на непланираните прекъсвания на тока с по 7% годишно

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в момента изработва нова методика за определяне на качеството на електроснабдяването, според която се предвижда годишно непланираните прекъсвания на тока (поради аварии заради природни бедствия и др.) да намаляват с по 7%. Планираните пък (заради профилактика и планирани ремонти) ще бъдат намалени с по 3% за периода юли 2010 г. - юли 2013 г. Това стана ясно по време на дискусия относно качеството на електроснабдяването, организирана от държавния регулатор.

Посочените параметри, както и цялата методика ще бъдат представени скоро за обществено обсъждане от заинтересованите страни и след евентуални изменения се предвижда новата методика да влезе в сила от средата на годината.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев поясни, че методиката за качеството на тока ще включва не само показатели, пряко свързани с електроснабдяването, но и такива като брой подадени жалби на гражданите, свързани с работата на енергийните дружества, и показатели за навременната реакция на дружествата във връзка с оплакванията.

Относно изискванията за качеството на електроснабдяването от ЧЕЗ и Е.ОН посочиха, че в част от случаите, когато напрежението в мрежата се отклонява от изискванията на Българския държавен стандарт (БДС) и съответно има „изгаряне“ на електроуреди на абонати, причината е в съоръженията за ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Виновни били главно ветрогенераторите, при които мощността (в зависимост от силата на вятъра) може да се измени от 10% до 80% само за няколко минути, което натоварва електропреносната мрежа.
 
Резките промени при подаването на ток от ветрогенераторите може да доведат и до прекъсвания на електрозахранването, допълниха от Е.ОН.

От ръководството на дружеството посочиха, че досегашната методика за определяне на качеството на тока, приета от ДКЕВР преди около три години и сега подложена на преразглеждане, е залагала много високи изисквания относно подобряване качеството на тока (намаляване на броя прекъсвания на един клиент и на продължителността на прекъсване), които на практика са неизпълними технически и финансово.

В тази връзка Александър Димитров от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), коментира, че с високите изисквания се е целяло по-бързо подобряване у нас на качеството на тока, което е под средното за Европейския съюз, и за тази дейност не би трябвало да се пестят инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още