IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американският посланик: България може да е регионален лидер в ИТ сектора

Приоритетни икономичски направления за България може да са ИТ секторът, биотехнологии и енергетика, смята Дж. Уорлик

15:17 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Американският посланик: България може да е регионален лидер в ИТ сектора

България може да стане регионален лидер в областта на информационните технологии, каза днес новият американски посланик в България Джеймс Уорлик на среща с представители на бизнеса и на държавната власт, организирана от Американската търговска камара в България.

В речта си под надслов „Новото икономическо партньорство между България и САЩ – поглед в бъдещото“, посланикът очерта своята визия за основните икономически насоки, в които би могла да се развива в страната ни, които са същевременно и области на сътрудничество между двете страни.

Според Джеймс Уорлик, основавайки се на традициите от 90-те в областта на ИТ сектора, България трябва да инвестира в тази област, включително и в сътрудничество с американски фирми. Би трябвало да се инвестира и в образованието, подготвящо кадри за ИТ сектора. Посланикът на САЩ изтъкна факта, че със своите 20 000 сертифицирани ИТ-специалисти, България е на трето място в света по относителен дял на тези специалисти и на осмо място по брой.

Джеймз Уорлик смята, че страната ни има потенциал и в една от най-иновативните области – нанотехнологиите, където „една малка, но умна инвестиция сега може многократно да бъде изплатена в бъдеще“.

Друга приоритетна област за развитие на България може да са биотехнологиите, заяви посланикът. Той даде пример, че страната ни е известна в света със свите кисело мляко и сирене и би могла да продължи да заема водещо място при прилагането на класическите биотехнологии.

Енергетиката, насочена към разнообразяване на източниците и маршрутите на доставки на суровини е третото приоритетно икономическо направление за България, смята посланик Уорлик. По думите му „една страна не може да бъде силна, ако няма сигурност на енергийните доставки“.

Посланикът коментира, че и България, и САЩ има какво да направят в тази област, тъй като „САЩ са много зависими от вноса на петрол от Близкия Изток, а България - от вноса на природен газ от Русия“. Посланик Уорлик веднага допълни, че процесът на диверсификация е дълъг и изисква инвестиции и България вече го е започнала с участието в „Набуко“ и междусистемните връзки със съседни страни, но „това не е достатъчно“.

Други области, в които България и САЩ биха могли да си сътрудничат, са изграждане на инсталации за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), проекти в областта на инфраструктурата, ВиК и др.

Посланикът изрази желание да се засили стокообменът между двете страни, а също да има и повече български инвестиции в САЩ.

Относно желанието за присъединяване на страната ни към еврозоната посланикът коментира, че „това ще го реши ЕС, но през тази година страната сигурно ще изпълни Маастрихските критерии и вероятно за 2010 г. България ще бъде единствената страна в ЕС, спазила изискването за размер на бюджетния дефицит (под 3% от БВП)“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още