IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дунав мост 2 построен на 40%

Потвърждават се очакванията за оскъпяване на обекта с до 30%, както и че той ще е готов най-късно към края на 2011

14:09 | 25.02.10 г.
Дунав мост 2 построен на 40%

Към края на януари са изпълнени около 42 на сто от предвидените по договора за Дунав мост 2 строителни дейности, съобщи изпълнителят на проекта за строителството на моста - испанският консорциум FCC.

Изпълнението на прилежащата инфраструктура е средно 30%, уточняват от компанията пред БТА. Изпълнението на земните работи е 15%, а на съоръженията на ж.п. и пътни надлези - 60%. При комуникациите и ВиК инсталациите изпълнението е 45%, при ж.п. сградите - 10%, а при ж.п. съоръженията и инсталациите - 4%. Монтажът на връхната конструкция на моста може да започне, след като бъде одобрен окончателният вариант, който е предаден на инженера на проекта в началото на януари, уточняват от консорциума.

Към края на януари от осигурените средства, предназначени за изграждането на моста, са усвоени 100% от предоставените средства от Френската агенция за развитие (AFD) и от германската Кредитна институция за възстановяване (KfW), казаха от звеното за управление на моста. От безвъзмездните средства, договорени с ЕС, са усвоени 48,292 млн. евро, което е 69 на сто от ангажимента по финансовия меморандум. От заемите на ЕИБ, осигурени по проекта, са изтеглени 5,5 млн. евро от първия транш и 15 млн. от втория, казват от звеното за управление на моста.

Финансовият меморандум по проекта за строителството на пътно-железопътния мост при Видин по програма ИСПА стартира през 2004 г. Срокът му изтича в края на 2010 г.

FCC подписа договора за строителство на Дунав мост 2 и прилежащата му инфраструктура през януари 2007 г. и обеща за 38 месеца да построи обекта. Изпълнителят заявява ангажираност, че ще приключи реално дейността по моста към средата на 2011 г.

Оптимистичният вариант е мостът да е готов през юни 2011 година, а песимистичният - пет месеца по-късно, повтаря прогнозата си инж. Константин Жипонов, заместник-ръководител на Звеното за изграждане и управление на Дунав мост 2. Той повтаря и очакванията си да има оскъпяване на обекта с около 20-30%.

Румънската страна трябва да изгради само инфраструктурата към мостовото съоръжение на своята територия. Засега там са изградени опитните пилоти и са завършени изпитанията им. В момента FCC извършва подготовка за строителни дейности и на румънския бряг.

На българския бряг строителните дейности както по мостовото съоръжение, така и по инфраструктурата са в доста напреднала фаза.

В края на миналата годината започна изливането на опорните колони на Дунав мост 2 в най-дълбоката част на реката при Видин - Калафат и в близост до румънския бряг, разказва Жипонов. Изградена е над 650 метра сухопътна връзка до острова, на който стъпва съоръжението.

Готови са напълно фундаментите на Дунав мост 2 при българския бряг. На дълбочина от 80 метра са изградени осемте стоманобетонни пилота.

Изграждането на инфраструктурата на бъдещия мост се строи паралелно с мостовото съоръжение и е в доста напреднала фаза.

Забавянето на процедурата по даване на концесията за добив на пясък, необходим за строителните дейности, е най-сериозният проблем на обекта "Дунав мост 2", посочва главният мениджър на обекта от испанския консорциум FCC Алберто Бергара.

Според специалистите възможно е поради забавянето на концесията за изкопни земни маси, за получаването на която според МРРБ са необходими най-малко18 месеца, FCC да премине към резервния вариант за решаването на проблема - подходите към Дунав мост 2 да бъдат изградени не чрез насип, а като естакада. Проектът на съоръжението с дължина около 100 метра може да бъде завършен за 40 дни, посочват експертите.

Да се запознаят на място със строителните работи по Дунав мост 2 и възможностите за ускоряване на изграждането на инфраструктурното съоръжение утре във Видин ще бъдат премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Емил Бок, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още