IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват преговори за нови антикризисни мерки

Правителството, синдикатите и работодателите ще търсят компромис за подписване на 2-годишно антикризисно споразумение

10:50 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Започват преговори за нови антикризисни мерки

В Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) днес започват националните преговори за подписване на ново споразумение, в което ще бъдат заложени мерки за по-бързо излизане на страната от кризата.

Националното антикризисно споразумение между правителството, синдикатите и работодателите ще има двегодишен срок. Това обясни през миналата седмица социалният министър Тотю Младенов.

Сред предложенията на синдикалните организации е създаването на Антикризисен съвет към министър-председателя чрез преобразуване на работната група към НСТС с участието на поканени от премиера институции и личности.

Предвижда се новата организация да следи ситуацията в дъжавата и да предлага нови мерки срещу кризата или идеи за подобрения на досегашните.

Синдикатите настояват още да се спре с натрупването на неразплатени задължения на бюджета към реалния сектор, да бъде създаден публичен регистър на задълженията на бюджета, а договорите за изпълнение на обществени поръчки да включват клаузи за плащане в срок до 15 дни след приемането на доставката (услугата).

От синдикатите се обявяват за насърчаване на кредитирането чрез разширяване на достъпа до него, предприемане на действия за поевтиняване на кредитния ресурс и увеличаване на капитала на Българската банка за развитие с поне 500 млн. лв.

Сред предложенията на КНСБ и КТ „Подкрепа“ са и предприемането на необходими административни, институционални и структурни промени в управлението и контрола по разходването на средствата от оперативните програми на Европейския съюз.

Очаква се предмет на обсъждане да бъдат и целеви кредитни линии за работодателите, които ще им позволят да покрият разходите си за заплати и осигуровки.

Синдикатите настояват за специална защита и подпомагане на нискодоходните и среднодоходните български домакинства от изпадане в задлъжнялост и липса на достатъчно средства. Според тях е необходима и актуализация на активната политика на пазара на труда и бюджетните средства за реализацията на мерките за насърчаване на заетостта.

КТ „Подкрепа“ и КНСБ смятат за нужно преосмислянето на рестриктивния подход към политиката на доходите и реализиране на политика, гарантираща постепенно повишаване на вътрешното потребление и жизнения стандарт на населението още от второто полугодие на годината.

Синдикатите предлагат повишаване на минималната работна заплата за страната и обвързването й чрез подходящ механизъм с прага на бедност, тъй като в момента нетната минималната заплата от 187 лв. е далеч под прага на бедност, определен на 211 лева.

Иска се и активна държавна политика по отношение на застрашените пт затваряне предприятия поради несъответствие с екологични изисквания на Европейския съюз.

Решителна крачка напред трябва да се направи в областта на продажбата на миноритарни държавни дялове в атрактивни дружества, смятат синдикатите.

По думите на Тотю Младенов две трети от предложенията са „общоприемливи и могат да бъдат подкрепени“.

Той изрази надежда до седмица-две да бъдат очертани приоритетите, по които правителството, синдикатите и работодателите ще работят съвместно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още