IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 февруари

07:46 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 25 февруари

ОЛАФ разследва и фондациите на властта
в. Сега

Обраслият от властови зависимости неправителствен сектор у нас привлече вниманието на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. Въпреки опитът на предходния кабинет да омаловажи проблема, в ОЛАФ са получени сериозни сигнали за конфликт на интереси между чиновници, политически лица и неправителствени организации, спечелили проекти по оперативните програми. Ако те се потвърдят, ЕК може да наложи на България нови финансови санкции.

Това се разбра във втория ден от посещението на шефа на дирекция "Разследвания и операции" в ОЛАФ Тиери Кретен. "В момента проверяваме 100 съмнителни случая на лоша работа с пари от еврофондовете", съобщи пред БНТ Тиери Кретен. Той не даде повече детайли за течащите проверки и изрази задоволство от волята на правителството да спре злоупотребите.

Властта пак се отметна от глобите за ГМО
в. Сега

Желанието на властта да промени закона за генномодифицираните организми (ГМО) заприлича на водевил. Въпреки че депутатите от парламентарната екокомисия гласуваха на второ четене промените в закона и те трябва да влязат в пленарната зала, министерството на екологията изненадващо предложи нови изменения. Така например зам.-министър Евдокия Манева предлага глобата от 500 хил. лв. до 1 млн. лв., която се предвиждаше за компетентния орган, нарушил разпоредбите на закона, да отпадне. Санкцията бе предложена от самата Манева и депутатите я одобриха. Сега обаче зам.-министърът смята, че е много сложно да бъде глобен компетентен орган - министрите на земеделието и на екологията.

Метаморфози търпи и глобата до 1 млн. лв. за освобождаване на ГМО в защитените територии, "Натура" и 30-километровата буферна зона около тях. При първото четене на проекта депутатите я отмениха, на второ я върнаха, а сега МОСВ предлага отново да бъде махната.

Новите лични карти с 10 лева по-скъпи
в. Новинар

Таксата за издаване на нова лична карта ще бъде увеличена с 10 лева в сравнение със старите документи за самоличност. Такива промени в тарифата за таксите, които се събират в МВР, гласува на свое заседание Министерският съвет. Така за нормална поръчка в рамките на 30 дни ще трябва да платим 18 лева за документ за самоличност. Също така ще бъде увеличена цената на международните паспорти на 40 лева, като за момента тази услуга струва 30 лева. Новите задгранични документи ще съдържат биометрични данни като пръстов отпечатък, специална снимка, електронен подпис на притежателя на паспорта. Таксата за получаване на шофьорска книжка пък ще бъде покачена на 25 лева, като до момента това костваше на гражданите 18 лева.

Министърът на вътрешните работи съобщи, че заявления за новите документи ще се приемат от месец март. В цената на услугата ще бъдат включени и таксите за снимка за лични документи и за заявленията. За целта ще има специални биометрични кабини, заявиха пък от направление „Документи за самоличност” .

Сметната палата проверява проекти с европари
в. Новинар

33 одита на проекти с евросредства ще извърши Сметната палата през 2010 г., съобщи шефът на палатата Валери Димитров пред депутати от парламентарната комисия за европейските фондове. Инспекторите на ведомството ще проверяват екологични и пътни проекти, които ще се реализират с европари. Сметната палата ще проверява проекти по оперативните програми „Транспорт”, „Регионално развитие”, „Околна среда”, „Конкурентоспособност” и други.

Основните критерии за избор на одитираните проекти са оценката на риска и започналите плащания по проектите, обясни Валери Димитров. Резултатите ще дадат пълна картина на проблемите, с които се сблъскваме при усвояването на евросредствата, коментира председателят на Сметната палата.

Бойко Борисов: Държавите в ЕС трябва да действат единно по отношение на енергийната сигурност
в. Дневник

"Българското правителство счита, че е дошъл моментът държавите членки на ЕС да действат единно, осъзнавайки ролята на енергийната сигурност за икономическото развитие и стабилността на всяка една от тях като цяло. В тази връзка е и нашето предложение за обща европейска политика за централизирано договаряне и за закупуване на енергийни суровини за нуждите на държавите-членки".

Това каза министър-председателят Бойко Борисов днес след заседание на Срещата на върха по енергийната сигурност в Централна и Източна Европа в Будапеща, цитиран от БТА. По време на събитието е подписана декларация за проектите "Набуко", "Южен поток" и за изграждането на терминали за течен газ.

Фалстарт с основните плащания по "Околна среда"
в. Дневник

Десетина дни след като Европейската комисия най-накрая отблокира основната част от средствата по европейските програми, България сама си спря 33 млн. лв. по "Околна среда". Засега страната се отказва да иска от Брюксел да признае тези средства, вече платени по водни проекти, защото сред тях има проблемни. Това стана ясно на заседание на парламентарната комисия по еврофондовете в сряда.

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) уточниха пред "Дневник", че те ще се проверят още веднъж. Според съобщение на сайта на оперативната програма средствата, за които се окаже, че са усвоени неправомерно, ще бъдат за сметка на бенефициентите. В случая това са общините и най-вероятно те ще трябва да връщат парите в държавния бюджет.

Чакат молби за европомощи от 1 март
в. Стандарт

Молбите за европейски субсидии на площ и за добитък ще се приемат от 1 март, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Всички земеделски стопани, които желаят да кандидатстват за подпомагане по Системата за единно плащане на площ и схемите за национални доплащания през 2010 г. трябва да подадат заявленията си до 15 май. Ако закъснеят, ще имат още един шанс - до 9 юни.

За всеки просрочен ден обаче ще им се удържа по 1% от полагаемата субсидия. Кандидатите за подпомагане по схемите за директни плащания - 2010, трябва реално да ползват заявените от тях площи. Другото условие е да разполагат с необходимите документи, които да доказват правото им да ползват обработваната земя, както и да поддържат земята в добро земеделско и екологично състояние.

Минималният размер на стопанството, което подлежи на подпомагане е 0,5 хектара за трайни насаждения и 1 хектар за останалите култури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още