IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 февруари

08:00 | 24.02.10 г.
Преглед на печата за 24 февруари

Делото за ски зоната на Витоша ще се реши напролет
в. Дневник

Фирма "Витоша ски" е направила грешка, внасяйки проекта си за нова ски зона на Витоша първо в екоминистерството, преди да го представи пред Столичната община. Това мнение изрази вчера главният архитект на София Петър Диков, който беше поканен от компанията на пресконференция за проекта й. Още миналата година екоорганизациите заявиха, че планът е трябвало да бъде одобрен първо от общината и агенцията по горите, която е стопанин на природен парк "Витоша" и едва тогава от министерството.

В момента "Витоша ски" обжалва във Върховния административен съд отказа на министъра на околната среда Нона Караджова да пусне екооценката на проекта, а делото е през март. Ако съдът се произнесе в полза на екоминистерството, "Витоша ски" ще коригира плана си според препоръките на ведомството, каза представителят на фирмата Радослав Пеев.

Виена води неформални разговори за придобиването на борсите в София и Загреб
в. Дневник

Wiener Boerse води неформални разговори за придобиването на фондовите борси в София и Загреб, съобщи агенция "Дау Джоунс", позовавайки се на австрийския вестник Wirtschaftsblatt.

"Все още не водим официални преговори, но наистина има разговори", казва пред Wirtschaftsblatt главният изпълнителен директор на Виенската фондова борса Хайнрих Шалер. Борсата във Виена е част от групата на Wiener Boerse заедно с борсите в Прага, Будапеща и Любляна.

Дунавски общини се канят да правят яхтени пристанища
в. Сега

Три проекта за изграждане на яхтени пристанища по река Дунав са внесени в регионалното министерство по линия на Дунавската стратегия. Такива пристанища се предвиждат за Свищов, Мизия и Ботев парк.

Досега е започнат строежът само на едно яхтено пристанище - в село Байкал, община Долна Митрополия. То е и единственото по река Дунав и към него е предвиден нов хотел. Това беше част от проект с румънския град Корабия за изграждането на малък трафик за преминаване на река Дунав между селото и румънския град.

София вдига заплатите на районните кметове
в. Сега

Заплатите на софийските районни кметове и кметовете на селата ще бъдат увеличени по предложение на зам.-кмета Минко Герджиков. Ако Столичният общински съвет го подкрепи в четвъртък, това означава, че на "Московска" 33 трябва да намерят близо 146 000 лв. годишно, за да изплатят новите заплати. В същото време парите в тазгодишния бюджет за издръжка на общинската администрация, в които влизат заплатите и осигуровките, са намалени с близо 5.5 млн. лв. Освен това от общината признаха, че сегашните възнаграждения са под максималните разрешени по закон и причините за това са финансови.

Операция "Наглите" и в бизнеса с лекарства
в. Новинар

Има основания да смятаме, че „Наглите" ще се пренесат към бизнеса на фирмите, които купуват и продават лекарства, заяви премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че дистрибуторите на медикаменти са разработили схеми за източване на държавния бюджет. Има разследване за търговете за закупуване на лекарства от болниците, което се води от предишни години. Това пък заяви здравният министър Божидар Нанев вчера по време на пресконференция за реимбурсацията на лекарствата. Той поясни, че разследването се води от ДАНС.

Бирници ощипали хазната с имоти
в. Стандарт

Неизгодни за хазната сделки са правили служители на бившата Агенция за държавни вземания, научи "Стандарт". Терен в София е продаден за 15-16 хил. лв. Сделки на публичните изпълнители на АДВ с имоти на явно занижени цени са засечени и във Варна. АДВ правеше търгове за разпродаване на имуществото на длъжници към държавната хазна, събираше принудително глобите на всички държавни органи, включително и на КАТ, продаваше и конфискувани от държавата вещи.

4800 богаташи изкарали 1 млрд.
в. Стандарт

4814 души са получили доходи в размер над 50 000 лв. извън работната си заплатата през 2008 г., обявиха от Националната агенция за приходи. На всички тях ще бъдат възложени проверки, за да се види дали е трябвало да се регистрират по ДДС или не. Общата сума, която те са получили през 2008 г., е над 1,1 млрд. лв. Проверките ще изследват дали доходите им са облагаем оборот по смисъла на Закона за ДДС, както и дали са извършвали независима икономическа дейност. Може да се окаже, че освен данък върху доходите си те е трябвало да плащат и 20% ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още