IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лев Инс: Действията на българските власти са незаконни*

Акционерите на застрахователната компания са готови да заведат дела срещу България по българското и международното законодателство

12:27 | 23.02.10 г.
Ст. Софиянски, изп. директор. Снимка: Лев Инс
Ст. Софиянски, изп. директор. Снимка: Лев Инс

Действията на българските власти по отношение на Лев Инс са незаконни. Това каза на пресконференция днес Шаул Шнайдер, представител на израелските акционери в застрахователната компания, чийто офис беше затворен след проведената полицейска акция „Октопод“, при която беше арестуван Алексей Петров.

Не сме получили никаква съдебна заповед или писмо от властите, с които да се обясни запечатването на централния ни офис в София и софийския корпоративен център, посочи Шнайдер. Иззети са и сървъри на компанията.

„Не зная защо ни свързват с Алексей Петров, той не е акционер в Лев Инс, не е и служител на компанията, нито е на консултантски договор“, посочи той.

Шнайдер уточни, че се надява в сряда компанията да има достъп до офисите си. Обещание преди десет дни, че това ще се случи най-късно до утре е дал главният прокурор Борис Велчев, като уверението е направено пред посланика на Израел у нас.

На въпрос какви ще са действията на компанията, ако офисите останат запечатани, Шнайдер посочи, че ще бъдат взети съответните мерки. „Има българско, има и международно законодателство“, каза той, давайки да стане ясно, че са възможни и съдебни дела срещу България.

Шаул Шнайдер каза, че се е срещнал с външния министър на Израел малко след визитата на премиера Бойко Борисов в страната. Посещението на Борисов се случи преди операция „Октопод“. По думите на израелския външен министър Борисов не е намекнал по никакъв начин за това, която предстои.

Изпълнителният директор на Лев Инс Стефан Софиянски уточни, че работата в компанията продължава „дори и при тази ненормална ситуация“. Той подчерта още, че нито един служител на Лев Инс не е бил разпитван или арестуван. По думите му и в момента се сключват полици, завеждат се щети и се изплащат обезщетения.

Компанията дори пуска нов, екзотичен, застрахователен продукт – застраховка на части от човешкото тяло. Софиянски обясни, че към продукта има интерес от фолк певици и футболисти.

И тази застраховка се предлага съвместно с Lloyd’s London, както е и при обявената през миналата година застраховка срещу отвличане.

Опасяващите се да бъдат отвлечени бизнесмени обаче досега показват нулев интерес към продукта, което според компанията се дължи на изискването на Lloyd’s застрахованите да попълват детайлен въпросник за себе си. Ето защо тя се таргетира към моряци, работници на платформи в Нигерия и военни в Афганистан.

*Допълнено към 12:40

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още