IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НАП напомни с имейли на самоосигуряващите се за декларациите

Поводът са промените от началото на тази година, които засягат над 350 000 български граждани, осигуряващи се за своя сметка

11:05 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
НАП напомни с имейли на самоосигуряващите се за декларациите

Всички самоосигуряващи се, които са длъжни да подават декларации в Националната агенция за приходите (НАП), получиха електронни съобщения от приходната агенция, съобщиха от НАП.

Поводът са промените от началото на тази година, които засягат над 350 000 български граждани, осигуряващи се за своя сметка.

Писмата са до счетоводители, адвокати, консултанти, архитекти, занаятчии, земеделски производители и еднолични търговци. В писмата има пълен комплект информационни материали и образци на декларации, които гражданите, осигуряващи се за своя сметка, трябва да подават през 2010 година.

Една от важните промени е, че минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари става 420 лв. при 260 лв. миналата година. Вдига се и минималният месечен размер на осигурителния доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите - от 65 лв. на 240 лв. За посочените групи лица месечната здравноосигурителна вноска, която трябва да внасят, става минимум 16,8 лв. при 10,4 лв. за миналата година.

В писмата освен новите моменти в осигурителното законодателство на самоосигуряващите се граждани се напомня какви видове декларации са задължени да подават в НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още