IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дянков: Няма рязко покачване на нелегалната търговия с цигари

Свиването на пазара на цигари с бандероли се дължи главно на икономическата криза, а не на контрабанда, смята финансовият министър

16:58 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков: Няма рязко покачване на нелегалната търговия с цигари

Няма рязко покачване на нелегалната търговия с цигари и съответно няма и съществено свиване на обема на продаваните цигари с бандерол от началото на годината. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков след среща днес с производители на тютюневи изделия (цигари, рязан тютюн и др.).

В неделя на пресконференция от Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия (АПТТТИ) прогнозираха, че за 2010 г. загубите за държавния бюджет могат да достигнат 600-800 млн. лева, ако сивият пазар в тютюневия сектор не се ограничи. Според техните данни има драстичен спад от 30% на обемите на търговия с цигари в България през изминалата 2009 г. спрямо предходната 2008 г.

Министърът посочи, че според данните на Булгартабак свиването на обема на пазара на тютюневи изделия през 2009 г. на годишна база е около 15%. Той обясни спада с икономическата криза, като посочи, че тази тенденция ще продължи и през 2010 г.

По мнението на Симеон Дянков, което според думите му споделят и срещналите се днес с него държавни и частни производители на цигари, при вдигането на акциза, както е тази година, първите три месеца не може да се определи тенденцията на пазара, защото част от хората са се запасили с цигари. Финансовият министър допълни, че към май-юни вече ще може да се направи прогноза за развитието на пазара на тютюневи изделия у нас за годината. Дянков не изказа мнение какъв е сега делът на сивия пазар в сектора.

Финансовият министър коментира, че според тютюнопроизводители по време на криза ще расте делът на продажбите на т.нар рязан тютюн (за свиване на цигари), тъй като той е по-евтин поради по-ниския акциз, който е наполовина от размера на този за цигарите. Някои производители на цигари изказаха становище, че трябва да се вдигне и акцизът на рязания тютюн, но браншът няма единно мнение по въпроса, добави Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още