IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спекуланти продават на БФБ, за да инвестират на други борси

Явлението вероятно оказва натиск върху цените на акциите, търгувани на БФБ-София

16:20 | 22.02.10 г.
Спекуланти продават на БФБ, за да инвестират на други борси

"Продавам акции, търгувани на БФБ-София и изнасям капитали към други борси", заявяват 12% от гласувалите в онлайн анкета на Investor.bg 672 читатели.

Почти двойно по-малко, или 7% от гласувалите, заявяват обратната тенденция, а именно пренасочване на капитали от други борси към БФБ-София.

За 4% регулярното движение на капитали между БФБ и други борси е практика.

Влагам капиталите си само на БФБ-София, заявяват 24%.

Други 10% теглят капитал от БФБ, но не за да го инвестират на чужди борси, а за да покриват свои текущи разходи и да правят инвестиции извън акции.

Мнозинството от гласувалите, 42%, е заело пасивна стратегия, като нито купува, нито продава акции.

Превесът на продаващите акции, търгувани на БФБ-София, с цел инвестиции на други борси над обратното движение показва, че може би част от продажбите на родната борса са с цел участие на по-ликвидните западни борси.

Възможно е този процес да оказва влияние не само върху текущата стойност на SOFIX, но и да намалява спекулативния капитал, който би участвал при отразяването на корпоративни новини върху цената на акциите. Съответно динамиката и движенията на БФБ-София силно намаляват, което допълнително понижава атрактивността на борсата, оттам пада ликвидността и съответно отблъсква инвеститорите.

Потвърждение за все по-отчетливия поглед навън на родните спекуланти е и темата в Коментари на Investor.bg, наименувана NYSE (New York Stock Exchange), която за година и три месеца натрупа 7 303 мнения и 349 610 прочитания, утвърждавайки се като една от най-активните.

Така след като пенсионните фондове започнаха да инвестират все повече средства в чужбина, след като присъединяването ни към ЕС през 2007 г. отмени ограниченията им, част от спекулантите изтлежда са на път да ги последват.

Спекулациите на чуждите борси обаче са по-трудни, тъй като има две посоки, в които може да се печели (при поскъпване и при поевтиняване (чрез къса продажба), а на БФБ-София може да се печели само от поскъпване. На чуждите борси инвестирането на ливъридж (с предоставен от брокера кредит към собствения капитал) е лесно и може да доведе до поемането на прекалено голям риск и загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още