IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Може да се удължи срокът за получаване на субсидии от тютюнопроизводители

Търсят се възможности за преструктуриране на Програмата на развитие на селските райони и приемане на мерки, които донякъде да компенсират тютюнопроизводителите

13:31 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Може да се удължи срокът за получаване на субсидии от тютюнопроизводители

Има възможност да се обсъди смекчаване на сегашната позиция на Европейската комисия (ЕК), според която субсидиите за тютюнопроизводството трябва да бъдат спрени изцяло от следващата година. Това е казал новият еврокомисар по земеделие Дачиан Чолош, при срещата си в Брюксел с българския министър на земеделието Мирослав Найденов. В Брюксел днес се провежда заседание на Съвета по земеделие и рибарство на Европейския съюз.

Найденов е напомнил, че предишният еврокомисар е била непреклонна по този проблем. А сега, по думите на Найденов, съобщи БТА, се търсят възможности за преструктуриране на Програмата на развитие на селските райони (ПРСР) и приемане на мерки, които донякъде да компенсират тютюнопроизводителите, плюс възможностите за получаване на преки субсидии в тютюнопроизводството.

На днешната първа среща между еврокомисаря по земеделие и министър Найденов е обсъдена и позицията на България по бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз, в насока опростяването на нейните правила, които селските стопани в България и в други страни-членки не познават добре и не могат да се възползват максимално от преимуществата й.

Потвърдих позицията на България, че настояваме да бъде запазен механизмът на директните плащания, по-бързо изравняване на субсидиите между старите и новите страни членки и премахването на този „исторически принцип", тъй като прилагането му поставя в неравностойно положение новите страни членки по отношение на старите, е заявил още Мирослав Найденов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още