IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Следващото десетилетие - определящо за съдбата на семейния бизнес у нас

Това е периодът, в който предстои предаването на бизнеса към следващите поколения

11:08 | 22.02.10 г.
Следващото десетилетие - определящо за съдбата на семейния бизнес у нас

Следващото десетилетие ще бъде определящо за съдбата на българските фамилни компании, тъй като това е периодът, в който новото поколение ще поеме управлението, смятат от Сдружението на фамилния бизнес у нас FBN Bulgaria.

В тази насока сдружението организира първата официална среща на представителите на „Следващото поколение” у нас. „Следващото поколение” е звеното на наследниците и се очаква да играе съществена роля в България, където предаването на семейния бизнес към следващите поколения тепърва предстои.

Фамилният бизнес в Европа е широко разпространен, особено на Скандинавския полуостров, където в някои страни като Финландия и Швеция семейните бизнеси представляват съответно 91 и 79% от всички компании в страната. Същевременно собствениците на фамилни компании масово се стремят да предадат бизнеса на децата си, а не на външни мениджъри. Това е особено важно в Италия и Германия, където близо 80% от фамилните мениджъри подготвят именно наследниците си за заемането на отговорни позиции.

Затова и въпросът с наследствеността е ключов не само за фамилния бизнес, но и за цялата икономическа картина в Европа. Широко застъпена практика е едновременното управление на две или повече поколения в рамките на една компания в един и същи период от време – отново на Скандинавския полуостров близо 50% от компаниите се управляват именно по този начин.

Сдружението е с нестопанска цел и е учредено през 2007 г. Към момента в него членуват 27 компании от почти всички браншове на икономиката – производство, финансова сфера, строителство и недвижими имоти, услуги.

Още по темата:

Семейният бизнес по-устойчив във време на криза

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още