IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

София и Стара Загора сред „градовете на бъдещето“

София е отличена заради ефективност на разходите, а Стара Загора заради стратегията си за привличане на чужди инвестиции

10:29 | 22.02.10 г.
София и Стара Загора сред „градовете на бъдещето“

София и Стара Загора са единствените български градове, попаднали в различни категории на конкурса на списание FDI Magazine „Европейски градове и региони на бъдещето 2010/2011“. Конкурсът оценява градовете по различни икономически показатели, на базата на които са направени класации в различни категории, както и една обща.

София успява да заеме второто място в категорията „Ефективност на разходите“ сред големите градове, изпреварена само от Букурещ. Топ 5 в категорията се допълва от Харков в Украйна, Тбилиси в Грузия и Днепропетровск в Украйна.

Стара Загора се класира в две категории – тя е на второ място по стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции в Източна Европа след Бърно в Чехия и също на второ място по стратегия сред микроградовете (с население под 250 хил. жители) след Бордо във Франция.

В крайното общо подреждане на топ 25 европейски града няма такива от България. Първото място се заема от Лондон, следван от Париж и Москва на второ и трето място съответно. Първото място на Лондон в конкурса не е изненада предвид това, че градът е привлякъл с над една трета повече чуждестранни инвестиционни проекти през последните пет години от който и да било друг град в Европа, отбелязват от списанието.

Сред топ 25-те града на бъдещето доминират такива от Великобритания и Германия, като формират една трета от всички градове. В топ 25 успяват да се наредят Букурещ, Варшава и Будапеща, съответно на 18-то, 22-ро и 25-то място.

Категориите и класирането в тях са създадени на базата на данни за 223 града и 142 региона в Европа. Те се оценявани по 6 критерия - икономически потенциал, човешки ресурси, ефективност на разходите, качество на живот, инфраструктура и добри условия за правене на бизнес. Към тях е добавен седми критерий – стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции (FDI). В тази категория 99 европейски града и региона са подали подробности за стратегията си и тя е била оценена от независимо жури.

Оценяването е отнело половин година, е следващият конкурс ще се проведе след 2 години. Списанието се издава от Financial Times Limited.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още