IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират до 800 млн. лв. загуби за бюджета от нелегалните цигари

До 70% стига делът на контрабандата в някои райони, казват от секторната асоциация

08:15 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират до 800 млн. лв. загуби за бюджета от нелегалните цигари

За 2010 г. загубите за държавния бюджет могат да са 600-800 млн. лева, ако сивият пазар в тютюневия сектор не се ограничи. Това прогнозира в неделя Христо Лачев, бивш шеф на „Булгартабак“ и настоящ председател на Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия (АПТТТИ).

Според данните на асоциацията има драстичен спад на обемите на търговия с цигари в България през изминалата година – близо 30% през 2009 г. спрямо 2008 г. Тенденцията е официалният пазар да губи от 5 до 10% на месец от обемите си.

За сметка на това, макар и по неофициални данни, контрабандата вече се оценява на 40-50% от общия обем на пазара, а в някои погранични райони тя надхвърля 60-70%.

Ако тази тенденция продължи, предупредиха от асоциацията, редица от официално работещите фирми в бранша ще фалират или ще преминат към „сивия сектор”.

От сектора предлагат някои законови промени, сред които изравняване на акцизните ставки на тютюна за пушене и цигарите, както и въвеждане на диференцирани режими при издаване на лицензи за търговия с тютюневи изделия на търговци на едро и търговци на дребно. Предложението е търговците на едро да предоставят на НАП и Агенция Митници в края на всеки месец електронен вариант на дневниците си за покупки и продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още