IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 февруари

08:53 | 20.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 20 февруари

Банкер: Тезата на Алексей Петров за банков картел е наивна

в. Дневник

Компетентност на Комисията за защита на конкуренцията е да търси и намира картели и да ги наказва, каза пред Нова телевизия членът на управителния съвет на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян в коментар на твърдения на арестувания в операция "Октопод" Алексей Петров за наличието на банков картел в България. Банкерът предположи, че казаното от Петров по адрес на банковата система е "отчаяна борба за обществена подкрепа от хора, които очевидно я губят в момента."

Запитан дали банковата асоциация ще предприеме нещо срещу Петров заради тези твърдения, Хампарцумян отговори, че застъпената от него теза е наивна и няма нужда "един притеснен човек да бъде притесняван допълнително".

Президентът ще наложи вето на закона за ГМО

в. Дневник

Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху промените в Закона за генномодифицираните организми (ГМО), заяви в интервю за радио "Дарик" държавният глава. Той обяви, че въпреки приетите от парламентарната екокомисия отстояния на площите, засети с ГМО, от защитени по НАТУРА 2000 зони, той ще върне за ново обсъждане поправките в закона.

"Не съм съгласен с аргументите, или поне не ме убеждават за това, че политиката на ГМО създава достатъчно гаранции за здравето на хората, за чистотата на околната среда. Не виждам достатъчно аргументи. Може би с времето такива ще се появят, но ако аз не съм убеден, то не виждам как ще бъде убедено общественото мнение", коментира Първанов.

Отхвърлиха жалбата на “Щрабаг” за Тракия

в. Стандарт

Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата на австрийската строителна компания "Щрабаг", с която се искаше замразяване на търга за изграждане на пътя Стара - Нова Загора от магистрала "Тракия". Фирмата се жалва пред родния монополист, че ценовата й оферта не е отворена публично на 8 февруари заедно с тези на допуснатите до втория етап от конкурса кандидати. Тъй като все още обаче не е излязъл протоколът на комисията и не са ясни мотивите, с които тя не е допусната, компанията няма право да внася жалба, обясняват от антимонополната комисия. То може да бъде оспорено в 10-дневен срок. Компанията ще може да подаде нова жалба пред КЗК, когато реално бъде отстранена от конкурса с протокол.

"Лидл" купи магазините Plus в България

в. Дневник

Базираната в град Мюлхайм група "Тенгелман" обяви в петък, че е продала магазините си Plus в България и Румъния на международната търговска група "Лидл". Цена на сделката не се съобщава. В България компанията има 23 магазина и 820 служители, които работят с клиенти едва от октомври 2009 г. В Румъния Plus има 96 обекта с над 2000 служители, работещи от октомври 2005 г. "Лидл" няма реален бизнес с магазини в двете страни, макар от години да се говори за желание да влезе на българския пазар, което после бе забавено заради кризата, но се очаква да се случи през 2010 г.

Дунав мост 2 ще е готов в края на 2011 г.

в. Новинар

Строителството на Дунав мост 2 трябва да завърши до края на юни догодина, но съоръжението реално ще може да заработи в края на 2011 г. Това заяви транспортният министър Александър Цветков по време на парламентарния контрол. По думите му реализацията на проекта е била забавена при предишното правителство.

Министърът обясни, че вече са изчистени всички административни въпроси около изграждането на моста с Румъния, сред които беше съгласуването с тяхното законодателство за дейности, които трябва да се извършват на румънска територия.

И Истанбул се заема със софийския трафик

в. Сега

София усилено продължава да бори трафика на хартия. След като изследвания на движението и предложения за облекчаването му направиха италиански, японски и холандски специалисти, сега е ред на Истанбул. Градът не е избран случайно - при последното посещение премиерът Бойко Борисов и кметът Йорданка Фандъкова, възхитени от организацията на движението в мегаполиса, предложиха на колегите си да обменят опит и идеи за сътрудничество. В резултат турски специалисти посетиха през последните три дни София, за да се запознаят с инфраструктурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още