IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Индустриален Холдинг България

Новината за увеличението на капитала на дружеството бе във фокуса на инвеститорския интерес през седмицата

09:04 | 20.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Индустриален Холдинг България

Книжата на Индустриален Холдинг България АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Те фокусираха в най-голяма степен вниманието на инвеститорите през седмицата след новината за увеличението на капитала на дружеството.

Като резултат от тази новина ИХ България оглави две седмични класации – за най-голям брой сделки (171) и за най-голям спад сред компаниите от SOFIX (-13,45%).

Дружеството обяви късно във вторник, че възнамерява да набере 20,4 млн. лв. чрез издаването на до 14 585 372 акции при емисионна цена от 1,40 лв., която бе със 17% по-ниска от цената на затваряне в същия ден (1,70 лв.)

Последва незабавна корекция в пазарната цена, която се доближи до емисионната стойност на новите акции и приключи следващия ден на ниво от 1,49 лв., а седмицата - на цена от 1,48 лв.

ИХ България предвижда набраните средства от увеличението на капитала да се използват за финансирането на 2 кораба, строени от дъщерното дружество Булярд. Ще бъдат финансирани също така и инвестиционни проекти в КРЗ Порт – Бургас АД, Елпром ЗЕМ АД, както и в други дъщерни дружества и нови проекти.

Емисията ще подобри и съотношението привлечени/собствени средства в групата на Индустриален холдинг България АД.

Холдингът има издадена емисия конвертируеми облигации, чието конверсионно съотношение (12 акции за една облигация с номинал 100 лв.) прави изгодно конвертирането им при пазарна цена на акциите от над 8,33 лв.

Облигациите падежират на 29 октомври 2011 и по всичко изглежда, че облигационерите тогава ще пожелаят да получат пари вместо акции, което означава че ИХ България отново ще се нуждае от над 20 млн. лв. (21,6), за да плати дълга си.

По повод извършеното увеличение на капитала при емисионна цена по-ниска от пазарната Investor.bg проведе анкета сред своите читатели, която показа, че 69% от гласувалите се притесняват от размиване на акциите им в български дружества.

ИХ България отчете 64% спад в неконсолидираната печалба за последното тримесечие на 2009, а приходите от дейността на холдинга намаляха с 48% на неконсолидирана база.

За цялата 2009 на неконсолидирана база приходите спадат с 34% до 6,7 млн. лв., а нетната печалба намалява с 57% до 3,6 млн. лв.

От началото на годината книжата на холдинга губят 13%, а за последната година са отбелязали ръст от 42%.

Ценовите коефициенти на акциите на дружеството на консолидирана база са както следва:
 

Ценови коефициенти 
P/E 13,58
P/B 0,32
P/S 0,57

 Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още