IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взеха лиценз на „Леденика ММ“

Открити са редица нередности при внезапна проверка на склад на пивоварната, казват от МФ

16:35 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Взеха лиценз на „Леденика ММ“

Директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов подписа решение, с което се отнема на бирена фабрика лицензът за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки в гр. Мездра, съобщиха от Министерство на финансите.

На въпрос на Investor.bg дали става въпрос за „Леденика ММ“ от министерството отказаха да предоставят информация, но компанията е единствената пивоварна в Мездра.

През ноември миналата година от митниците обявиха, че при проверка на камиони с бира са открити 122 хил. литра пиво без документи за платен акциз, собственост на пивоварна от Мездра. Според източници на Investor.bg вероятно става дума за същата проверка и днешното решение е резултат от нея.

В днешното съобщение на финансовото министерство се изброяват редица открити нарушения: липсващи документи за извършване на дейност, измервателни уреди и охранителни заграждения на част от данъчния склад, като той граничи със склад на търговска фирма.

Проверката е установила също липса на автоматизирана система за отчетност, която да позволява извършването на контрол в реално време на постъпващите суровини, произведените и складираните акцизни стоки. В склада е имало монтиран един измервателен уред, който не е сертифициран и не позволява качествено измерване на преминалата акцизна стока.

„Тази проверка е част от мащабната операция за внезапни проверки на производители на акцизни стоки”, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Запитани дали са провеждани и други подобни проверки в пивоварния сектор, от Съюза на пивоварите в България отговориха, че нямат такава информация. Самата „Леденика ММ“ не е член на съюза.

Последните обявени от компанията финансови данни са за 2008 г., за която е отчетена печалба в размер на 111 хил. лв. при 178 хил. лв. за предходната година. Годишните й продажби за периода възлизат на 5,22 млн. лв., което е ръст от над 30% на годишна база.

За сравнение, пазарният лидер „Загорка“ за 2008 г. има продажби в размер на 149 млн. лв. и печалба от 16,8 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още