IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 февруари

07:58 | 19.02.10 г.
Преглед на печата за 19 февруари

Съдът освободи петима от "Октопод", остави в ареста Алексей Петров
в. Дневник

Софийският апелативен съд остави в ареста само бившия съветник на ДАНС Алексей Петров и Марчело Джотолов.

Срещу подписка са освободени братята Пламен и Йордан Стоянови (Дамбовците) и Момчил Кръстев, а Антон Петров-Хамстера и Николай Велков срещу гаранция от по 20 хил. лева. Те са част от групата от седем души, арестувани в операция "Октопод".

Потребителски заем ще се погасява предсрочно без глоба
в. Дневник

В срок от 14 календарни дни кредитополучателят ще може да се откаже от сключения договор за заем, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причини за това. Това реши парламентът, като прие окончателно закона за потребителския кредит, който ще влезе в сила от 12 май. Без наказателна такса ще се погасява предсрочно потребителски заем, който е с плаваща лихва.

Въвежда се и задължението банката да уведоми незабавно потребителя за всяка промяна в годишния лихвен процент, и то преди да е влязла в сила. Законът се отнася за кредитите от 400 лв. до 147 000 лв. Потребителите, които в 14-дневен срок се откажат от сключения договор, ще връщат на кредитора главницата и лихвата, начислена за периода от датата на усвояване на кредита до датата на възстановяване на главницата.

НЕК погасява дълга си към АЕЦ "Козлодуй"
в. Дневник

Националната електрическа компания (НЕК) ще погаси 90 млн. лв. задължения за покупка на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" през миналата година чрез отпускане на заем от Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщи източник от компанията.

Пред "Дневник" председателят на съвета на директорите на холдинга и зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова потвърди, че се обсъжда тази възможност, но все още няма решение. От електрическата компания заявиха, че разглеждат различни възможности, но отказаха повече информация. Според източници на вестника най-вероятно холдингът ще отпусне за целта 75 млн. лв. Решението се очаква да бъде взето на заседание на борда в петък.

Рулетка с лихва
в. Стандарт

Казина изнудват като лихвари. Те заробват с кредити пристрастени играчи, а после им прибират пари и имоти. Това разкриват внезапните проверки на игралните зали, обяви вицепремиерът Симеон Дянков. Масова практика е крупиета да позволяват да се играе на вересия. Ако клиентите не могат да върнат заемите, гардовете на лихваря им прибират бижутата, колата и дори апартамента.

Най-често даваме между 200 и 1000 лева на закъсали комарджии, които не искат да си тръгнат от ротативките, коментираха пред "Стандарт" хора от бранша. Собствениците на казината определяли лихвата "на око" - според клиента. Най-често тя била между 10-15% на месец.

Управляващите развяха бяло знаме за генните мутанти
в. Сега

ГЕРБ изгуби безславно битката за въвеждане на генномодифицирани организми (ГМО) в България. След дълъг и изтощителен дебат депутатите на Бойко Борисов в екологичната комисия капитулираха и отстъпиха от искането си да се намалят разстоянията от защитените територии, на които може да се сее ГМО. Забраната за 30-километровата буферна зона остана по личното настояване на парламентарния шеф Цецка Цачева.

Решението бе гласувано единодушно и посрещнато с бурни аплодисменти от присъстващите на заседанието неправителствени организации.
Условието за 30-те км около защитените зони и зоните от "Натура" на практика прави невъзможно засяване с ГМО, тъй като няма свободни площи, обясниха депутати.

Премиерът смъмри кметовете, дава на всеки наръчник
в. Новинар

Премиерът Бойко Борисов смъмри кметовете на общини заради неспазването на европейските правила при реализирането на проекти. Министър-председателят присъства на заседание на Националното сдружение на общините в Република България. Поводът за резкия му тон е стремежът на правителството парите от оперативните програми, които са 13 милиарда лева, да бъдат усвоени. Това може да се случи само ако се спазват регламентите на програмите. Едно от основните нарушения на правилата на ЕС е, че част от общините са се договаряли с фирмите-изпълнители по проектите пряко, вместо да обявят обществена поръчка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още