IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сумираха загубите от блокадата – над 13 млн. лв.

Най-големи са декларираните загуби в туристическия сектор, следвани от тези в промишлеността

14:31 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сумираха загубите от блокадата – над 13 млн. лв.

Общият размер на загубите заради блокадата на българо-гръцката граница, декларирани от български фирми и асоциации за периода 18 януари-17 февруари, възлиза на 13,22 млн. лв., съобщиха от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Информацията е обобщена на основа на получените сигнали на горещите линии на МИЕТ, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на земеделието и храните.

Най-големи са декларираните загуби в туристическия сектор - 5,756 млн. лв., следвани от тези в промишлеността (4,365 млн. лв.), търговията (1,295 млн. лв.), транспорта (1,091 млн. лв.). В строителството загубите възлизат на 372 хил. лв., а в селското стопанство – на 91 хил. лв. В разделите „Други услуги“ и „Други“ загубите са на стойност съответно 2000 лв. и 248 хил. лв.

По данни от хотелиерите и туристическите сдружения в Югозападна България дневните загуби по време на блокадите са били в размер на 500 хил. евро, е съобщил заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, цитиран от БТА. Данните са обобщени съобразно въпросник, изпратен до България от ЕК, и са представени в Брюксел, каза Маринов.

Блокадата на границата продължи един месец. Гръцките земеделци обявиха края на протестите си в началото на тази седмица.

Следващата стъпка е туристическите фирми да докажат тези загуби със съответните документи, за да може да се предяви претенция към гръцката страна, поясни Маринов. Документите трябва да се изпратят до кризисния щаб под председателството на земеделския министър.

Доказването на загубите ще става чрез предоставянето на информация за сключени договори, за направени резервации, за авансови плащания за съответните пакети, които не са реализирани.

Освен възможността страната ни да търси обезщетение за загубите чрез съда в Люксембург, компаниите могат да заявят своите претенции в гръцки съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още