IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетика и строителство – сектори за възможно сътрудничество с Алжир

Както през 60-те, 70-те и 80-те години, Алжир отново отваря врати за българския бизнес, заяви посланикът на страната у нас

12:09 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Енергетика и строителство – сектори за възможно сътрудничество с Алжир

Енергетиката и строителството са сред отраслите, в които България и Алжир биха могли да си сътрудничат. Това каза посланикът на Алжир Ахмед Буташ по време на икономически форум.

Дипломатът посочи сред предпоставките за активизирането на сътрудничеството в енергетиката между двете страни - възможностите на Алжир като производител и износител на петрол и газ, енергийните потребностите на България, както и амбицията на нашата страна да играе геостратегическа роля в своя регион.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов отбеляза, че български специалисти биха могли да се включат в добива и преработката на природен газ и нефт в Алжир.

Той заяви, че българското министерство ще подкрепи всяка инициатива, която ще е в полза на търговско-икономическите отношения между двете страни.

В областта на строителството Алжир финансира редица проекти за изграждане на магистрала, училища, болници, висши учебни заведения. Общата стойност на правителствената програма на Алжир за периода 2009 - 2014 година е 150 млрд. долара. Програмата се финансира с бюджетни средства, каза Ахмед Буташ.

Той отбеляза, че други страни от ЕС вече присъстват на алжирския пазар. Сред тях той открои Полша, с която наскоро са били сключени договори в областта на енергетиката.

Както през 60-те, 70-те и 80-те години, Алжир отново отваря врати за българския бизнес, заяви посланикът. Той припомни, че през 60 и 70-те години в неговата страна са работили около 7000 български експерти.

В Алжир ще бъдете толкова в безопасност, колкото и в други страни, каза посланикът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още