IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Конверсионното съотношение на облигациите на ИХБ 5 пъти над пазарната цена

Ако до година и половина акциите на Индустриален холдинг България не поскъпнат с значително, то облигациите му няма да се конвертират и ще дължи 22 млн. лв.

10:17 | 18.02.10 г.
Конверсионното съотношение на облигациите на ИХБ 5 пъти над пазарната цена

Конверсионното съотношение на конвертируемите облигации на Индустриален холдинг България АД е 5,6 пъти по-високо от текущата пазарна цена, а падежът е след година и половина, поради което шансът облигационерите да пожелаят конвертиране е малък.

Вероятно облигационерите ще пожелаят да получат пари, вместо акции, което означава че на 29 октомври 2011 г. (след година и половина) Индустриален холдинг България ще се нуждае от 21,6 млн. лв., за да плати дълга си.

Облигациионерите на дружеството са защитени от размиване чрез формула за промяна на конверсионното съотношение при увеличение на капитала и при други случаи.

Сегашното конверсионно съотношение от 12 (тоест 12 акции за облигация с номинал от 100 лв. или 8,33 лв. на акция) ще бъде променено като формулата е ((„Цена от първия ден на търговия без право на участие в увеличнието” + „Цена на правата”)/” „Цена от първия ден на търговия без право на участие в увеличнието”). При текущата цена на акцията от 1,5 лв./акция и емисионна цена на новите акции от 1,4 лв./акция конверсионното съотношение ще се промени минимално в рамките на 10%.

Така облигациите ще останат далеч от атрактивна за изпълнение цена. Дори цената от 8-9 лв. за акция на Индустриален холдинг България да бъде достигната в следващие 18 месеца, вероятно облигационерите ще препочетат да получат пари, а не акции, тъй като пазарът на акции е доста неликвиден и не е ясно колко лесно ще могат да се освободят от собствеността си.

Утехата на конвертируемите облигационери е, че през 3-те години живот на облигацията са получавали по 8% лихва и не са отчели капиталова загуба, каквато щеше да отчетат при близо 10-кратния спад в цената на акциите от рекордните нива реализирани през 2007 г.

Във вторник Индустриален холдинг България АД обяви, че желае да привлече 20,4 млн. лв., чрез увеличение на капитала с обикновени акции при емисионна цена от 1,4 лв. на акция. Проспектът е готов и ще бъде внесен в КФН.

Средствата ще се използват основно за финансиране на два кораба, единия от които закупен от дъщерно дружество за 21 млн. долара, след като Параходство БМФ се отказа от договора си за покупката му при цена от 23 млн. евро.

В последните 3 години акциите на Индустриален холдинг България АД поевтиняват със 72,09% до 1,498 лв./акция.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД - облигации(4IDC)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още