IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 февруари

08:16 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 17 февруари

АЕЦ "Козлодуй" ще бъде затворена след седем-девет години

в. Дневник

Пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат затворени през 2017-2019 г., когато изтичат сроковете за експлоатацията им. Тогава България ще се лиши от 2000 мВт, сочи планът на Националната електрическа компания (НЕК) за развитието на мощностите, съобщи ръководителят на отдел "Прогнозиране, развитие и научно обслужване" в компанията Стефан Кънчовски по време на конференцията за развитието на топлоелектрическите централа (ТЕЦ), организирана от Българския енергиен форум. Експлоатационният живот на хилядниците е 30 години. Според Кънчовски трябва да се помисли за удължаване експлоатацията на блоковете.

Икономисти: Спасете БДЖ с приватизация

в. Стандарт

Приватизация на жп транспорта като изход от лошото финансово състояние предложи Институтът за пазарна икономика. В 10-годишен анализ на сектора икономистите сочат нуждата от спешни реформи. От 2000 до 2009 г. държавата е наляла 2,1 млрд. лв. в железницата, пише в анализа. Институтът защитава частното бъдеще на БДЖ и железопътната инфраструктура, позовавайки се на началото на жп транспорта в България, който започнал като частна инициатива.

ГЕРБ се отказа от скандални промени в обществените поръчки

в. Сега

Скандалният проект за промени в Закона за обществените поръчки, който би позволил сключването на незаконни договори срещу скромна глоба от 2% за възложителя, е претърпял пълна ревизия. Новият вариант на проектозакона предвижда драстични мерки за ограничаване на корупцията и за пръв път от много години насам ще осмисли обжалването на процедурите.

Ако текстовете бъдат приети без промяна, обжалването на класирането занапред ще спира процедурата. Възложителите няма да могат да сключват договор до окончателното произнасяне на съда по спора. За да няма забавяне, ВАС ще трябва да се произнася в 2-месечен срок.

Компютър ни смята данъците без грешки

в. Новинар

Компютър ще изчислява задълженията ни към държавата. От НАП предлагат декларация за доходите ни с баркод, при която софтуер изчислява задълженията ни към хазната. Декларацията с баркод е достъпна на интернет страницата на приходната агенция и представлява електронно копие на подоходната декларация за 2009 г. Тя може да се попълни и без гражданите да имат електронен подпис, а данъчните гарантират, че в нея не може да се случат технически грешки, защото всички изчисления са автоматични. Единствено необходимо е потребителите да въведат данните за получените доходи и удържаните през годината авансов данък и осигурителни вноски.

Всички останали изчисления на нормативно признатите разходи и данъка за довнасяне се извършват от заложения софтуер.

КЗК: Фирмите ще могат да изкупят вината си и без глоба

в. Дневник

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прие нови правила, по които ще се разрешава на компаниите да "изкупят вината си" за нарушение на конкуренцията, като предприемат действия или бездействия, с които да гарантират свободен пазар. Това съобщиха от ведомството, което досега е разрешило само един такъв случай.

Законът за защита на конкуренцията позволява отделни компании да "коригират" пазарното си поведение, като спрат да правят нещо или започнат да развиват нова практика. Това обаче може да бъде взето под внимание от антимонополното ведомство само ако то предварително се произнесе, че по този начин компанията ще коригира поведението си.

Наплив от кандидати да строят част от метрото

в. Дневник

Търгът за строителството на част от метрото от станция "Обеля" до ул. "Бели Дунав" в кв. "Надежда" привлече 16 български и чужди компании, съобщи шефът на общинската фирма "Метрополитен" Стоян Братоев. Участъкът е разделен на две подпозиции - за изграждането на открито трасе и за подземна отсечка, станция и подземен паркинг. Критерият за избор на изпълнител е ниската цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още