IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалният министър наложи общ трудов договор във ВиК-сектора

Срокът на действие на браншовия трудов договор е 26 януари 2012 г.

18:21 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Социалният министър наложи общ трудов договор във ВиК-сектора

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов подписа първата си заповед, с която разпростря прилагането на браншови колективен трудов договор – право, което му е предоставено с чл. 51, ал. 4 от Кодекса на труда, съобщи социалното министерство.

Браншовият колективен трудов договор е сключен между Съюза на ВиК-операторите в България, Федерацията „Строителство, индустрия и водоснабдяване” – „Подкрепа” и Националния браншов синдикат „Водоснабдител” – КНСБ.

Прилагането на договора е наложено на всички предприятия в икономическите дейности по Класификацията на икономическите дейности (КИД) за 2008 г. – Е 36 „Събиране, пречистване и доставяне на води”, Е 37 „Събиране, отвеждане и пречистване на отпадъчни води” и по НКИД за 2006 г. – Е 41 „Събиране, пречистване и разпределение на вода”.

Срокът на действие на браншовия трудов договор е 26 януари 2012 г.

Чрез разпростирането на действието му се гарантира защитата на правата на работещите във всички предприятия, в които до този момент браншовият колективен трудов договор не се е прилагал, обясняват от министерството.

По този начин те могат да ползват всички договорени в него условия – по-благоприятни размери на минималното основно трудово възнаграждение в бранша, на допълнителните трудови възнаграждения за нощен труд, за времето на разположение и за придобит трудов стаж и професионален опит, на платения годишен отпуск, на допълнителните отпуски и др.

По силата на Кодекса на труда, когато колективен трудов договор на браншово равнище е сключен между всички представителни организации на работниците и служителите и на работодателите в отрасъла, министърът на труда и социалната политика може, по общо искане на всички тези организации, да разпростре прилагането на договора или на отделни негови клаузи във всички предприятия на бранша.

Предстои обнародване на заповедта в „Държавен вестник”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още