IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запорират акции на Ковачки за близо 13 млн. лв.

Общата стойност на обезпеченото имущество на Ковачки към настоящия момент е за 156,35 млн. лв.

11:40 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Запорират акции на Ковачки за близо 13 млн. лв.

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е внесла в Софийския градски съд мотивирано искане за налагане на допълнителни обезпечителни мерки на стойност близо 13 млн. лв. по бъдещ иск за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу Христо Ковачки, съобщиха от комисията.

Общата стойност на обезпеченото имущество към настоящия момент е за 156,35 млн. лв.

Съдът е уважил изцяло внесения допълнителен иск от комисията и се е произнесъл с решение за налагане на допълнителни обезпечителни мерки за запор на 5250 акции, притежавани от дружеството „Ел Ем импекс“ ЕООД (собственост на Ковачки) в капитала на „Химко“ АД, с номинална стойност на акция от 1 лв.; запор на 1874 акции, притежавани от „Ел Ем импекс“ в ТЕЦ „Марица 3“, с номинална стойност на акция от 10 лв.; запор на 2320 акции, собственост на „Ел Ем импекс“, в ПОД „Топлина“ АД, с номинална стойност на акция от 1000 лв.; запор на 4 195 216 акции на „Ел Ем импекс“ в „Общинска застрахователна компания“ АД, с номинална стойност от 1 лв,; запор на 700 хил. акции на „Ел Ем импекс“ в „Общинска застрахователна каса“ АД с номинална стойност 1 лв.; както и запор на 291 400 компенсаторни записи на дружеството.

Комисията ще заведе дело за отнемане в полза на държавата на имуществото на Христо Ковачки след влизане в сила на присъда за извършени престъпления от Наказателния кодекс, които попадат в обхвата на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

В края на януари Софийският градски съд даде ход на делото срещу Ковачки. Той е обвинен за 16,78 млн. лева неправомерно приспаднат ДДС. Обвинителният акт е около 100 страници, а материалите по делото са 350 тома.

Прокуратурата обвинява Ковачки за фиктивни сделки за доставка на оборудване с няколко фирми. Според обвинението той е ползвал данъчен кредит, като са представени неверни данни при покупко-продажби.

Разследването започна в края на октомври 2008 г. По обвинението първоначално на Ковачки бе наложена парична гаранция от 300 хил. лева, която бе намалена на 200 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още