IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 февруари

07:46 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 февруари

ГЕРБ маха глобите за злоупотреба с ГМО
в. Сега

ГЕРБ направи нова "революционна" крачка в спорните промени на закона за генномодифицираните организми, като предлага да паднат част от глобите за злоупотреба с ГМО. Мнозинството в НС реши на първо четене да не се санкционира с до 1 млн. лв. онзи, който засади или пусне на пазара мутант на роза, лоза, тютюн, памук, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. Отпадна и наказанието до 1 млн. лв. за засаждане с ГМО в 30-километровата буферна зона около защитените територии. Дебатите в пленарна зала ще бъдат в сряда.

ГЕРБ реши да се лиши и от още един текст - за наказание с до 300 000 лв. за неверни данни в заявлението за износ на ГМО или продукти, съдържащи ГМО.

Така в законопроекта почти не остават сериозни санкции. Преди дни премиерът Борисов обяви пред БНТ, че е поел ангажимент пред протестиращите да се направят само тези промени, които са посочени в писмото на ЕК от април м.г.

Имаме евтина алтернатива на "Набуко"
в. Стандарт

Има много по-евтина за България алтернатива за доставка на газ от Каспийския регион. Това e изграждането на междусистемните връзки между страните, участващи в проекта. Такова мнение изрази шефът на "Делойт България" Илиян Василев в интервю за Медиапул.

Вариантът мини-"Набуко" ще може да пренася много по-малки количества газ - около 1-2 млрд. кубически метра годишно. Това обаче ще бъде напълно достатъчно за България да реши проблема си с диверсификацията и сигурността на доставките, и то на много по-ниска цена, заявява Василев.

Относно големия проект "Набуко" той смята, че може да бъде реализиран, ако в него влязат големи европейски и американски компании, които имат собствен ресурс от природен газ, защото проблемът на проектогазопровода е откъде ще се напълни, а не къде ще продаде горивото.

Относно "Южен поток" Василев смята, че Русия вече е вкарала прекалено много политически ресурс. Стигне ли се до инвестиране на средства, строителството ще бъде завършено.

Пенсионната реформа - за друг мандат
в. Дневник

"Приоритетите на правителството в момента са свързани със здравната реформа и с проблемите на пазара на труда. Повишаването на осигурителния стаж и пенсионната възраст на този етап няма да се коментират."

От тези думи на министъра на труда Тотю Младенов вчера на практика стана ясно, че пенсионна реформа през този управленски мандат няма да има въпреки постоянно нарастващия дефицит в системата, ниските пенсии и застаряването на населението. Младенов намекна за това още през миналата седмица - дни след като синдикатите заплашиха, че ще излязат на протести, ако пенсионната възраст се увеличи.

По данни на Българската стопанска камара (БСК) през 2010 г. недостигът във фонд "Пенсии" ще бъде над 2.3 млрд. лв. Това означава, че той се е увеличил близо 25 пъти от въвеждането на финансиране на системата чрез вноски - през 2000 г., когато не са достигали едва 89 млн. лв.

Лоша обществена поръчка - глоба за данъкоплатците
в. Дневник

Държавата и общините вече ще могат да сключват договори за изпълнение на обществени поръчки дори когато срещу тях тече разследване от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това предвижда новият проект за изменение на Закона за обществените поръчки, който беше обявен за обществено обсъждане в понеделник от икономическото министерство.

Документът беше подготвян повече от половин година от Агенцията за обществените поръчки. Първият му вариант беше разкритикуван от финансовия министър Дянков, според когото малките поръчки трябва да отпаднат, а останалите процедури да станат по-прозрачни. Затова от агенцията се заеха да направят нов проект, съгласуван с всички министерства.

Наводненията прекъснаха пътя към Турция
в. Новинар

Поройни дъждове и интензивно снеготопене доведоха до преливане на реки и наводнения в страната. Вече втори ден остана критична ситуацията по долните течения на реките Арда, Марица и Тунджа. Валежите в тези райони на страната достигнаха между 30 и 40 литра на кв. метър, а най-засегнати са Ямболско, Сливенско, Старозагорско и Добричко. Две трети от Ямбол пък остана без вода заради авария.

В понеделник започна и изграждането на дига на река Тунджа в района на Елхово. Там нивото на водата достигна над 4 метра, а заради наводнен трафопост бе изключен токът на около 100 къщи. Река Марица също излезе от коритото си. Тя е наводнила част от пътя преди с. Капитан Андреево. Граничният пункт Капитан Андреево също остана затворен. Там входящите трасета са били залети с вода.

Всеки четвърти българин доплаща кеш в болницата
в. Новинар

Всеки четвърти българин е трябвало да доплаща на ръка посещението си в болница. Това показват резултатите от национално представително проучване на МБМД на тема "Удовлетвореност от здравеопазването в България". Доплащането е преобладаващо за посещението при специалист, но в анкетата не се уточнява дали допълнителните пари са давани за консумативи за извършване на определена манипулация или средствата са искани от съответния лекар. Всеки пети от анкетираните е споделил, че му се е налагало да доплаща за болнично лечение. 

Българите дават оценка Добър 3.67 на качеството на здравните услуги у нас, показват данните от проучването. Най-висока оценка получава консултацията с личен лекар - 4.37. На второ място се нарежда прегледът при специалист с напревление - 4.27 и без направление - 4.24. Най-ниска оценка е получила спешната помощ в България - 3.78 и болничното лечение - 3.79. Българите най-често се възползват от консултацията с личен лекар - 90%, а 49% са посетили специалист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още