IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 февруари

08:06 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 февруари

Борисов все пак обеща да има защитени болници
в. Сега

Макар да не се отказва изцяло от здравната си реформа, правителството ще направи поредна отстъпка от нейната философия. Премиерът Бойко Борисов обяви в предаването "Панорама" по БНТ, че до десетина дни ще бъдат подготвени критерии за защитени болници. Това на практика ще промени новия принцип, според който лечебниците получават финансиране, само ако отговарят на определен набор от условия.

Новите изисквания бяха атакувани от лекари, пациенти и синдикати, тъй като особено в по-отдалечените места ще доведат до закриване на болници. Затова според премиера ще има и защитени лечебни заведения, които ще продължат да съществуват, дори ако не отговарят изцяло на критериите. "Изразът на БСП тук ми харесва - "защитена болница" да я наречем. Ние ще я оставим тази болница и това ще стане в рамките тук на десетина дена, ще имаме такъв критерий", каза Борисов.

София се стопи с 23 000

в. Стандарт

Кризата започна да топи София. 23 000 души напуснаха столицата само за месец. Стряскащата статистика бе обявена от синдикатите. Трафикът е намалял с над 20 000 автомобила, потвърди и КАТ. Цяла армия строители се прибраха в Перник и Ботевград. Те останаха без препитание, след като много нови кооперации бяха замразени. Фирми масово съкращават служителите си или пък им намаляват заплатите. С орязаните пари вече не можем да си плащаме квартирите, оплакват се гурбетчиите. Всеки ден 700 души губят работа в столицата, изчислиха от профсъюзите. Наред с наемниците куфарите събраха и много дребни бизнесмени, изправени пред фалит.

“Полимери” пак спря
в. Стандарт

Девненското предприятие "Полимери" спря от днес производство, този път за 4 месеца. Налага се технологичен престой, защото не е рентабилно в условията на криза да работят основните инсталации, обясниха от ръководството на фирмата. Неизплатени заплати има от есента, в завода работят 220 души. "Полимери" продължава само с търговска дейност и продажби на течен хлор и сода каустик, залежали в складовете.

АЕЦ усвоила само 9% от фонд "Козлодуй"
в. Сега

За 10 години АЕЦ "Козлодуй" е усвоила едва 9% от парите, отпуснати като компенсации за затварянето на малките реактори. По сметките на Международния фонд "Козлодуй" вече са се натрупали 582 млн. евро, а скоро ще дойдат още 300 млн. евро от допълнителната помощ, договорена с ЕС. Досега са използвани само 79 млн. евро, съобщи директорът на централата Димитър Ангелов.

Хазартът поиска да бъде разглеждан като туризъм
в. Дневник

Хазартът да бъде включен в общото портфолио на предлаганите туристически услуги. Това предлагат от Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИ). Според сдружението държавата трябва да изготви дългосрочна стратегия за развитие на хазартната индустрия и тя да се развива в унисон с туризма.

"В момента хазартният туризъм не е много популярен в страната, въпреки че има условия за развитието му", коментира пред "Дневник" Надя Христова от управителния съвет на сдружението. Според нея шанс е да бъдат привлечени туристи от Турция, където игралната индустрия е забранена."България трябва да се рекламира и като възможност за хазартен туризъм", смята още Христова.

Дянков: Станишев е съсел, а аз - Брад Пит
в. Новинар

Финансовият министър Симеон Дянков оприличи експремиера Сергей Станишев на съсел. Той бе на гости в предаването „Нека говорят” по бТВ.

Дянков демонстрира високо самочувствие и сравни себе си с американския актьор Брад Пит. "Аз пък приличам на Брад Пит, само че съм с очила", обясни финансистът. Той бе категоричен, че досега не е сгрешил в нито едно от скандалните си изказвания. Дянков се защити от заливащите го обвинения в липса на професионални умения с думите: "Нормално е да се говорят всякакви неща за мен, защото това го правят тези, чиито финансови и корпоративни интереси настъпвам с действията си. Видно е, че страната се нуждае от редица реформи”. Според него предишните управляващи ги е било „бъз и затова на нас ни се падна да действаме”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още