IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задава се шоково поскъпване на природния газ от второто тримесечие

Булгаргаз предлага ръст от 17%, реалното увеличение може да е над 20 на сто

16:00 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Задава се шоково поскъпване на природния газ от второто тримесечие

Прогнозната цена на природния газ за второто тримесечие на 2010 г., изчислена от „Булгаргаз“ ЕАД (дъщерно на Български енергиен холдинг), следва да бъде 481,94 лв. за 1000 куб. м без ДДС, т.е. да се повиши с 16,6%, съобщиха от Булгаргаз.

Ако това увеличение бъде одобрено, поскъпването на синьото гориво на практика ще е дори по-голямо заради съобразяване с последните изменения на Наредбата за цените на природния газ.

Предложеният ръст от 16,6% се равнява на поскъпване с 68,70 лв./1000 куб. м. Причина за исканото повишение са по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива (мазут и газьол) на международните пазари и курса на лева спрямо щатския долар, обясняват от газовата компания.

Посочената прогнозна цена обаче не включва надвзет (или недовзет) приход, въведен по предложение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с промените на Наредбата за цените на природния газ, уточняват от Булгаргаз.

По предварителни данни дружеството ще приключи първото тримесечие на 2010 г. с 29 млн. лева недовзет приход, формиращ се като разлика между прогнозни и очаквани отчетни стойности на ценообразуващите елементи.

Съгласно наредбата недовзетият приход трябва да бъде отчетен при утвърждаване на цената в следващия един или два периода (тримесечия). Отчитайки това условие на наредбата, прогнозна цена за второто тримесечие на 2010 г. от 481,94 лв./1000 куб. м без ДДС, трябва да се повиши с размера на недовзетия приход.

При условие че недовзетият приход се разпредели само за второто тримесечие, то увеличението ще е още с 41,78 лв./1000 куб. м, т.е. крайната цена на едро за страната трябва да е 523,73 лв./1000 куб. м, са пресметнали от Булгаргаз.

Това отговаря на скок от близо 27%.

Ако половината от недовзетия приход се разпредели и върху третото тримесечие (с повишение над редовната корекция на цената), то увеличението за второто тримесечие ще е още с 20,89 лв./1000 куб. м, т.е. цената, според Булгаргаз, в този случай следва да бъде 502,83 лв./1000 куб. м газ.

Така цената би се увеличила с близо 22%.

Окончателното предложение на Булгаргаз за цената на природния газ за второто тримесечие на годината ще бъде оповестено в началото на март преди внасяне на предложението в ДКЕВР, като междувременно бъдат отчетени евентуално настъпилите промени в ценообразуващите фактори и размера на недовзетия приход.

Повишението на цената на природния газ от първото тримесечие беше с 10,45 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още