IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г. Ангелов: Отказът от пенсионна реформа е типичен лош пример

Според Валери Димитров на проста идея като валутния борд дължим просперитета си след 1997 г.

10:48 | 12.02.10 г.
Георги Ангелов. Снимка: Личен архив
Георги Ангелов. Снимка: Личен архив

Виновен за кризата е не пазарът, а краткосрочно добри, но дългосрочно катастрофални политически решения. Пример за това е решението на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов да спре пенсионната реформа, сподели Георги Ангелов от Институт Отворено общество.

Реформата, която се предлагаше, не беше най-добрият вариант, но сега е заявено, че нищо няма да се прави, уточни икономистът при представянето на книгата със сборник от статии „Кой е виновен за кризата?“. Например статия от 50-те години на XX век опровергава масовото тогава мнение на Кейсианството, че кредитната експанзия е манна небесна и от нищо прави нещо.

Проблемите, които се засягат в книгата са три, като най-големият е политическият. Той е свързан със създаването на монополи като щатските ипотечни кредитори като Freddie Mae Freddie Mac, които стават толкова могъщи, че купуват политици, пускат реклами срещу опонентите си и плашат кредитополучателите си, че даден политик ще им вдигне лихвите. Така се влиза в хипотезата на „Прекалено голям, за да бъде оставен да фалира“ и всички знаят, че ще бъдат спасени, съответно печалбите стават лични, а загубите общи. Така се създава моралният проблем.

В България също имаме този проблем с Кремиковци, БДЖ, енергетиката, но за радост имаме валутен борд, който ограничава държавните харчове, смята Ангелов.

Третият проблем е, че ФЕД манипулира паричното предлагане, докато ние сме крачка напред тъй като чрез валутния борд сме създали златен стандарт спрямо еврото и е интересно как икономисти от провалени модели идват да ни дават знания, сподели Ангелов.

Друга политическа грешка е, че „всеки трябва да има дом“, което е абсурд, но и в България политиците се поддават на това и въведоха данъчни облекчения за покупка на жилище от млади семейства. В САЩ са се натрупали много такива грешки и последва потоп.

Лошото е, че някои решения са теоретично грешни, но психологически по-приемливи, сподели Валери Димитров председател на Сметната палата и идеолог на книгата. Битката на идеи е най-важната за една нация и се надявам тази книга да помогне на обществото, което е силно обременено от идеите на марксизма и след това от кейсианството. Една такава идея е валутният борд, едно просто нещо, на което дължим просперитета си след 1997 г.

Идеята за книгата „Кой е виновен за кризата?“ е на Валери Димитров, председател на Сметната палата, а предговорът е написан от Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество. Книгата представлява сборник от 20 статии на 17 автори, някой писани през 50-те години на XX век, а други в последните месеци. Книгата е отговорът на Австрийската икономическа школа на за икономическите цикли и кризи и е развита още в началото на XX век. Представител на тази школа – проф. Фридрих Хайек – е един от малкото, които предупреждават за Голямата депресия от 30-те години и по-късно получава Нобелова награда за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още