IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отлагат пенсионната реформа

Не бива да се предприемат прибързани действия по отношение на пенсионната възраст в период на борба с безработицата, смята социалният министър

16:10 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отлагат пенсионната реформа

Реформата в пенсионната система, в частта за повишаване на пенсионната възраст и осигурителен стаж, се отлага за неопределено време. Това е заявил днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младеов по време на посещението си в Стара Загора, съобщиха от ведомството.

Министърът е посочил, че в период, в който ситуацията на пазара на труда и борбата с безработицата са основният приоритет на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), не бива да се предприемат прибързани действия по отношение на пенсионната възраст.

Финансовото стабилизиране на пенсионната система и постигането на Лисабонските цели за модернизирането й са свързани с икономическото развитие и демографското състояние на България, сочи направеният досега анализ на Консултативния съвет по пенсионната реформа към министъра на труда и социалната политика.

Разработването на нови политики и мерки за усъвършенстване на пенсионния модел ще продължи с широк обществен дебат след съживяването на икономиката, стабилизирането на пазара на труда и повишаването на доходите, е мнението на Консултативния съвет.

Оттам изказват становище, че стратегията за усъвършенстване на пенсионния модел не може да не отчита основните макроикономически фактори като заетост, доходи, темп на икономически растеж, инфлация и др. В същото време образователното равнище на населението предопределя качеството на работната сила и равнището на производителността на труда. Предизвикателство пред пенсионната система са още здравният статус на населението и условията на труд.

От Консултативният съвет по пенсионната реформа информират, че ще разгледат както предложенията на пенсионерските организации по отношение адекватността на пенсиите, така и предложенията на граждани, неправителствени организации и други институции, които се получават в МТСП. Вземането на прибързани решения или неотчитане на реалните тенденции може да доведе до неправилни решения, които да имат дългосрочни негативни ефекти в обществото, допълват от ведомството. 

В края на януари МТСП предложи два първоначални варианта за пенсионна реформа, според които се предвиждаше вдигане с няколко години на пенсионната възраст, което според допитвания не срещна подкрепата на обществото. Икономисти пък предложиха пенсионната реформа да се обвърже с размера на данъците и осигуровките.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още